IMF: buffers banken nog steeds te laag

De buffers van de Nederlandse banken, zijn ondanks de omvangrijke staatssteun nog steeds te laag.

Van onze verslaggever Pieter Klok

‘De meeste Nederlandse banken hebben - net als sommige Europese concurrenten - een relatief laag eigen vermogen’, schrijven de onderzoekers van het IMF. Ze hebben er dan ook alle begrip voor dat de banken de kredietkraan dichtdraaien. ‘De banken zullen mogelijk terecht terughoudend zijn om de kredietverlening weer snel te verhogen.’

Het IMF toont zich gematigd positief over de Nederlandse economie. Voor 2009 verwacht het IMF een krimp van de economie van 4,25 procent, maar in 2010 zal de economie 0,75 procent groeien.

Het fonds heeft zich meerdere malen somber getoond over de Nederlandse huizenmarkt. De huizenprijzen zouden wel eens met 25 procent kunnen dalen, schreef het IMF dit najaar nog. In het jongste rapport is het optimistischer. Het erkent dat de Nederlandse huizenmarkt uniek is, dankzij de hypotheekrenteaftrek en het geringe aanbod van nieuwbouw. De huizenprijzen, schrijven de onderzoekers nu, ‘zijn grotendeels in lijn met de waarden die eraan ten grondslag liggen’.

De Nederlandse overheid heeft adequate maatregelen genomen om de crisis te bestrijden, concluderen de onderzoekers verder. Tegelijkertijd maken ze zich zorgen over de vraag of de steun aan de economie en de banken wel bijtijds zal worden afgebouwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden