IMF: Brexit zet wereldeconomie onder druk

Het dreigende vertrek van de Britten uit de Europese Unie zet de vooruitzichten voor de internationale economie onder druk. De precieze gevolgen zijn door alle onzekerheid rond de Brexit lastig in te schatten, maar het effect zal negatief zijn, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerde prognose.

IMF-directeur Christine LagardeBeeld afp

Het IMF verlaagt zijn eerdere voorspelling voor de groei van de wereldeconomie voorlopig marginaal, naar een magere 3,1 procent dit jaar en 3,4 procent in 2017. Die prognose is gebaseerd op de aanname dat onderhandelingen tussen de Britten en de EU soepel zullen verlopen en dat de onzekerheid op de markten niet toeneemt.

Omdat de uitkomsten en het verloop van die onderhandelingen nog volledig onduidelijk zijn, schetst het IMF ook twee sombere scenario's. Die gaan uit van toenemende spanningen op de financiële markten en een verdere afkalving van het vertrouwen onder consumenten en ondernemers. Ook wordt dan rekening gehouden met een volledig vertrek van de Britten uit de gemeenschappelijke Europese markt.

In dat zwartste scenario ziet het IMF de groei van de wereldeconomie volgend jaar afzwakken tot het bijzonder lage peil van 2,8 procent. Vooral in de westerse economieën zwakt de groei dan sterk af, naar minder dan 1 procent in 2017. Vooralsnog wordt daar nu op een plus van bijna 2 procent gerekend in 2017.

Andere risico's

Het IMF, dat geen nieuwe prognose gaf voor Nederland, wees erop dat de eerste helft van 2016 juist positiever is verlopen dan verwacht. Zonder Brexit zouden de verwachtingen dan ook licht zijn verhoogd. 'De Brexit heeft een spaak in het wiel gestoken', zei IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld.

De onverwachte uitkomst van het Britse referendum vergroot ook andere risico's, aldus het IMF. Daarbij gaat het onder meer om de problemen bij Italiaanse banken en het gevaar dat landen steeds meer handelsbarrières opwerpen. Ook wordt het door alle onzekerheid steeds lastiger om het Europese vluchtelingenprobleem aan te pakken.

Door de Brexit valt de Britse groei volgend jaar naar verwachting terug tot 1,3 procent, waar eerder ruim 2 procent werd voorspeld.

Lees ook

'Zwarte vrijdag' op de financiële markten: honderden miljarden aan beurswaarde gingen in rook op na het Brexit-besluit. Was het een kortstondige paniekreactie of zal de neerwaartse trend zich voortzetten? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden