IMF: Brexit kan grote financiële gevolgen hebben

Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou een ernstige klap kunnen betekenen voor de toch al fragiele wereldeconomie. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepresenteerd rapport.

David Cameron voert campagne voor het kamp Britten dat in de EU wil blijven.Beeld photo_news

Kort na de publicatie van het rapport meldde de Britse premier David Cameron zich op Twitter om nogmaals zijn zorgen te uiten over een eventuele Brexit. 'Het IMF heeft gelijk. Een vertrek uit de EU brengt grote risico's met zich mee voor de Britse economie. Binnen de Unie zijn we sterker, veiliger en beter.' De Britten gaan in juni naar de stembus voor een referendum. In het Verenigd Koninkrijk wordt al stevig campagne gevoerd door beide partijen. Het IMF noemt de mogelijk van een Brits vertrek uit de Europese Unie een zeer reële optie.

Volgens Maurice Obstfeld, hoofdeconoom van het IMF, kan een Brexit schadelijk zijn voor een reeks aan handelsverdragen en financiële relaties tussen de Britten en andere landen.

Wereldeconomie

In het rapport toont de IMF zich bezorgd over de wereldeconomie. De groei valt de komende tijd wereldwijd waarschijnlijk lager uit dan eerder werd verwacht, terwijl de kans op een nog slechtere uitkomst is gegroeid.

Het IMF waarschuwt voor diverse risico's, die de economische groei kunnen laten ontsporen. Zo kan een nieuwe opleving van de onrust op financiële markten, zoals in de eerste maanden van dit jaar, het vertrouwen verder aantasten. Dat zou een stevige rem zetten op investeringen en andere bestedingen. Ook dreigt de uitstroom van kapitaal uit opkomende landen hun economieën steeds verder onder druk te zetten.

Het fonds verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,2 procent groeit. Dat historisch gezien lage peil zou een minieme verbetering betekenen ten opzichte van 2015. In januari werd voor 2016 echter nog een plus van 3,4 procent voorzien, terwijl drie maanden daarvoor nog op 3,6 procent werd gerekend. De prognose voor 2017 werd marginaal verlaagd, naar 3,5 procent.

Nederlandse economie

De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar nagenoeg even sterk als in 2015, zo stelt het IMF in de prognose. De Nederlandse economie groeit volgens het fonds dit jaar met 1,8 procent, na een plus van 2 procent in 2015. In 2017 wordt naar verwachting een groei van 1,9 procent gerealiseerd. De voorspelling voor 2016 is nu een fractie lager dan in februari.

De werkloosheid in Nederland neemt dit jaar naar verwachting af van 6,9 naar 6,4 procent van de beroepsbevolking. Voor 2017 wordt een verdere afname naar 6,2 procent voorzien. De inflatie blijft volgens de modellen van het IMF bijzonder laag, met 0,3 procent dit jaar en 0,7 procent in 2017. De prognoses voor de Nederlandse economie komen nagenoeg overeen met die van het Centraal Planbureau.

Britse pers voert enthousiast campagne voor een Brexit

In Engeland is de Brexit mania losgebarsten, constateert correspondent Patrick van IJzendoorn. De Britse pers doet overmoedig mee. Zelfs het volkslied is niet meer veilig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden