IMF berekent totale schade fossiele brandstoffen: 4,7 biljoen euro
Consumenten en bedrijven zouden wereldwijd 5,3 biljoen dollar (4.650 miljard euro) per jaar meer voor hun fossiele brandstoffen moeten betalen om de bijkomende kosten van vervuiling en gezondheidsschade te dekken, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een deze week gepubliceerd rapport.
Door deze schade niet in rekening te brengen subsidiëren overheden feitelijk de brandstoffen, stelt het instituut. Aan deze 'subsidie' wordt wereldwijd meer uitgegeven dan aan gezondheidszorg. Hierdoor worden investeringen in een schonere en efficiëntere energievoorziening ontmoedigd.
Overheden kunnen volgens het IMF grote voordelen behalen als ze de kosten wel doorberekenen. Zo kan de wereldwijde CO2-productie met 20 procent worden teruggebracht, kunnen regeringen 2,9 biljoen dollar extra belastinginkomsten realiseren en kan de wereldwijde welvaart met 1,8 biljoen dollar (2,2 procent van het BNP) omhoog.
China en de Verenigde Staten nemen samen meer dan de helft van de subsidies voor hun rekening. In China komt het totaal op 2,3 biljoen dollar uit, in de VS op 699 miljard. Volgens het IMF treft het grootste deel van de door fossiele brandstoffen veroorzaakte schade de bevolking van deze landen zelf, waardoor het in hun eigen belang is om gebruikers voor de daadwerkelijke kosten van de brandstof te laten betalen.
Goed voor de handelsbalans, slecht voor de milieubalans
Nederland verstookte vorig jaar 20 procent meer kolen om meer energie te kunnen exporteren, schrijft Peter de Waard vandaag in onze import/export-rubriek.
Subsidies houden het volk rustig
Veel landen durven brandstofsubsidies niet af te schaffen uit angst voor een volksopstand, schreef Peter de Waard vorige maand in zijn artikel over energiesubsidies.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en-gb">
coal contributes to 1 million premature deaths each year http://t.co/asNnxK5JJ4 #coal #climate
— Nick Cunningham (@nickcunningham1) 17 mei 2015
Directe subsidies
In veel landen worden fossiele brandstoffen ook direct gesubsidieerd om ze onder de kostprijs aan de bevolking aan te bieden. De Wereldbank becijferde vorige maand dat overheden hieraan jaarlijks 500 miljard dollar uitgeven, die voornamelijk bij de welvarende bevolkingsgroepen terechtkomen.