IMF akkord met Russen over krediet van 6,3 miljard

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Michel Camdessus, is gisteren in Moskou aangekomen voor de laatste onderhandelingen over een standby-krediet van 6,3 miljard dollar voor Rusland....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Camdessus werd gisteren verwelkomd door ongeveer het halve Russische kabinet. Het IMF-krediet is van levensbelang voor de Russische regering, die de internationale kredieten al heeft meegerekend in de begroting voor dit jaar. De lening opent bovendien de deur voor nieuwe onderhandelingen met de Club van Parijs, het overlegorgaan van de crediteurenlanden, over herschikking van de Russische buitenlandse schuld.

Volgens Aleksasjenko zal Rusland nog dit jaar ruim 90 procent van het bedrag krijgen van het IMF. Dat is een meevaller, aangezien het eerste kwartaal al bijna verstreken is. De onderhandelingen werden opgehouden doordat het IMF extra garanties van de Russische regering eiste over het in toom houden van het begrotingstekort en de inflatie.

Afgesproken is dat Rusland in april een miljard dollar krijgt. Daarna kan het land maandelijks op een half miljard aan IMF-gelden rekenen. In een gemeenschappelijke beleidsverklaring, die Camdessus en Jeltsin vandaag zullen ondertekenen, belooft Rusland het begrotingstekort terug te brengen tot 5 à 6 procent van het bruto nationaal produkt. De huidige begroting, waarover het Russische parlement nog steeds niet zijn definitieve oordeel gegeven heeft, voorziet in een begrotingstekort van bijna 8 procent. Cruciaal is dat de Russische regering dit jaar voor het eerst geheel wil afzien van kredieten van de Centrale Bank.

Moskou heeft verder toegezegd dat het de inflatie in de tweede helft van het jaar zal verminderen tot 1 procent per maand. De inflatie bedroeg in februari 11 procent tegenover 17 procent in de maand ervoor.

Westerse financiële experts in Moskou hebben er echter een hard hoofd in dat de Russische regering haar beloften waar kan maken. De oorlog in Tsjetsjenië heeft een gat in de begroting geschoten waarvan de omvang nog moeilijk kan worden overzien. Bovendien gaat de begroting uit van een veel te gunstige koers van de roebel: 4400 tegenover een dollar, terwijl de dollar nu al op 4600 roebel staat.

Daarbij komt dat in december parlementsverkiezingen worden gehouden. Gevreesd wordt dat de regering dan onder zware druk zal komen te staan extra geld uit te trekken voor de landbouw en de noodlijdende Russische industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.