'Imbeciel' Cameron ziet zich geconfronteerd met Jihadi John 2.0

Jihadi John is dood. Leve Jihadi John 2.0. En Jihadi Junior (4 jaar). De twee nieuwe propagandisten van terreurorganisatie Islamitische Staat zijn wederom afkomstig uit het Verenigde Koninkrijk, waar de autoriteiten veel lastige vragen hebben te beantwoorden.

Premier David Cameron noemde IS 'wanhopig' naar aanleiding van hun video. Beeld anp
Premier David Cameron noemde IS 'wanhopig' naar aanleiding van hun video.Beeld anp

Hij had volgende week voor de Londense rechter moeten staan. In plaats daarvan was de Britse jihadist Siddharta Dhar maandag te zien in een IS-propagandafilm waarin hij David Cameron een 'imbeciel' noemde en het Verenigd Koninkrijk bedreigde. Zijn tirade werd gevolgd door de executie van vijf 'spionnen'. De nieuwe 'Jihadi John' blijkt in 2014, met zijn vrouw en vier kinderen, via Frankrijk naar Syrië te zijn gereisd, enkele uren nadat hij was beschuldigd van steun aan IS en op borgtocht was vrijgelaten. De politie had hem bij zijn vrijlating verzocht zijn paspoort in te leveren, een verzoek waaraan de 32-jarige moslimradicaal geen gehoor had gegeven.

Het was niet voor het eerst dat Dhar, die de islamitische naam Abu Rumasayah heeft aangenomen, zich vanuit het kalifaat liet zien. Vorig jaar dook een foto op waarin deze bekeerde Hindoestaan poseerde met in de ene hand een AK-47 en in de andere zijn piepjonge zoontje, een baby nog. Volgens zijn in Londen achtergebleven zus is deze gewezen verkoper van opblaaskastelen tien jaar geleden tot de islam bekeerd, na zijn huwelijk met een moslima. Hij liep regelmatig mee met anti-Westerse demonstraties en in 2014 verdedigde hij het kalifaat in een ontbijtprogramma van de BBC. In totaal is deze extremist zes keer gearresteerd.

Nieuwe Jihadi John

De anti-terreuradviseur van de regering, David Anderson, kon de identiteit van de nieuwe 'Jihadi John' niet bevestigen. Hij zei tegenover BBC Radio dat, mocht het gaan om Dhar, het ongebruikelijk is dat iemand op borgtocht naar het buitenland vlucht. 'Ten tweede is het de vraag waarom hij niet bij de grens is tegengehouden', voegde hij eraan toe. Dat laatste is minder vreemd dan het lijkt: uit kostenoverwegingen voeren Britten geen paspoortcontroles uit bij uitreizende burgers. Premier David Cameron wist te melden dat uit de video blijkt dat IS 'wanhopig' is. Oppositieleider Jeremy Corbyn reageerde niet.

Dhar woonde in Walthamstow, die Oost-Londense wijk die geregeld in het nieuws komt als broeinest van moslimradicalisme. In 2006 arresteerde de politie hier een groep mannen die aanslagen wilden plegen op transatlantische vluchten, wat de aanleiding zou zijn geweest voor vloeistofverbod in vliegtuigen. Hij is een metgezel van Anjem Choudary, gezicht van Islam4UK en medeoprichter van de verboden terreurgroep al-Muhajiroun. Samen met deze voormalige voorzitter van het Genootschap van Moslimadvocaten had Dhar komende week terecht moeten staan wegens actieve steun aan Islamitische Staat.

Jihadi Junior

De invloed van haatpredikers als Choudary is ook zichtbaar bij het opduiken van 'Jihadi Junior', een 4-jarig jongetje dat figureert in een IS-video, poserend met een AK-47 en sprekend over het doden van ongelovigen. Deze Isa Dare werd herkend door zijn opa, die zijn dochter smeekte om terug te keren. De 24-jarige Gracy Dare was in 2012 naar Syrië gereisd, waar ze zou trouwen met de Zweedse jihadist Abu Bakr. Deze zou korte tijd later om het leven komen bij een luchtaanval. Op18-jarige leeftijd was ze bevriend geraakt met een metgezel van Abu Hamza, de Britse haatimam die een levenslange straf uitzit in de VS wegens terrorisme.

Tot die ontmoeting was Dare, een pientere dochter van een immigrant uit Nigeria, een devoot christen. Na te zijn bekeerd begon Dare (nieuwe naam: Khadijah) een moskee in de wijk Lewisham te bezoeken. Daar ontmoette ze de twee mannen, eveneens bekeerlingen, die in mei 2013 de soldaat Lee Rigby op straat hebben afgeslacht. Op Lewisham College studeerde ze sociologie, psychologie en mediawetenschappen. Ze leerde er onder meer video's maken, een ambacht waarvan ze gebruik maakt in het kalifaat. Vorig jaar heeft ze de wereld laten weten de eerste vrouw te willen zijn die Westerse gijzelaars zal onthoofden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden