Imams Al-Fourquaan-moskee blijven nog in Nederland

De imams van de Al Fourquaanmoskee in Eindhoven hebben een redelijke kans bij het aanvechten van de intrekking van hun verblijfsvergunning....

ANP

De twee hadden in een spoedprocedure om een voorlopige voorziening gevraagd. De imams werden medio juni illegaal verklaard.

Voor een van hen, de Keniaan M. Mahmoed, was het intrekken van zijn verblijfsvergunning al opgeschort omdat hij wegens zijn gezinssituatie onder het Europees verblijfsrecht valt. Hij is getrouwd met een Zweedse. Het intrekken van de verblijfsvergunning van de andere imam, de Bosniër E. Bersham blijft wel van kracht, alleen heeft hij door de voorlopige uitspraak van de rechter meer kans van slagen om zijn vergunning te behouden.

De twee imams waren eerder door Verdonk illegaal verklaard, omdat ze radicaal zouden zijn. Zij had de imams laten weten dat ze de procedure niet in Nederland mochten afwachten. De rechter oordeelde dat er onvoldoende grond is om om te concluderen dat er een actuele en concrete dreiging voor de nationale veiligheid is en daarom mogen de imams de procedure wel in Nederland afwachten.

Een derde geestelijke die ook illegaal werd verklaard en preekte bij de Al Fourquaan-moskee, heeft geen bezwaar aangetekend omdat hij al niet meer in Nederland was en ook niet meer terug wilde.

De imams van de Al Fourqaanmoskee vormen volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een gevaar voor de nationale veiligheid. De dienst baseert zich op ambtsberichten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (AIVD) die meent dat de imams willens en wetens bijdragen aan de radicalisering van moslims in Nederland. Volgens de AIVD zou een van de twee imams ook binnen de moskee gelovigen hebben gerekruteerd voor de jihad, de gewapende strijd tegen de ongelovigen.

Volgens M. Wijngaarden, advocaat van de imams, zijn zijn cliënten tevreden met de voorlopige uitspraak. De imams hebben altijd alle beschuldigingen van radicalisering van de hand gewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden