Imam biedt handleiding om vrouw te slaan

Voor de tweede keer in korte tijd is commotie ontstaan over een boek dat moslims een handleiding biedt hoe hun vrouwen te slaan....

Guran zet zijn ideeën uiteen in het Handboek voor de Moslim, een werkje waarin hij ook vermeldt dat een man onder bepaalde omstandigheden best gerechtigd is een tweede vrouw erbij te nemen. Voorwaarde is dat zijn vrouw ziek is en dat hij geen geld heeft voor een werkster.

Het boek is uitgegeven door de zogeheten Vrome Stichting, die is gelieerd aan het Directoraat voor Religieuze Zaken, een Turkse staatsinstelling. De reacties zijn fel. 'Ik ben razend, het is te gek voor woorden dat zo'n boek met overheidsgeld kan worden uitgegeven, met belastinggeld dat door vrouwen is opgebracht, aldus Zuhal Kilic tegen The Guardian. Kilic is het hoofd van Kader, een groep die ijvert voor grotere deelname van vrouwen in de politiek.

Het Directoraat voor Religieuze Zaken zit zwaar in de maag met de rel. Juist nu er naar wordt gestreefd de islam in Turkije een moderner gezicht te geven, is een controversieel boek als dit hoogst onwelkom. Het hoofd van het Directoraat, Mehmet Nuri Yilmaz, heeft dan ook de tegenaanval ingezet.

Volgens hem maakt de islam geen onderscheid tussen mannen en vrouwen en wordt de vrouw niet uitgesloten van het sociale leven. 'De basis waarop vrouwenrechten worden geschonden is eerder traditioneel dan religieus', schrijft Yilmaz, 'de islam verwerpt de idee dat huishoudelijk werk de basisplicht is van de vrouw.'

De Vrome Stichting staat ook onder vuur vanwege een ander boek: Over de Westerse manier van denken. Daarin wordt gesteld dat de Turkse strijdkrachten geen nationaal leger zijn, maar slechts een deel van de maatschappij vertegenwoordigen.

De door de militairen gedomineerde Nationale Veiligheidsraad onderzoekt de handel en wandel van de stichting. De raad verdenkt haar ervan de seculiere staat te bedreigen - een doodzonde in Turkije - en dus de nationale veiligheid te schaden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden