Imago

In een paginagroot interview in de Volkskrant van zaterdag 24 december doet officier van justitie Frits van Straelen, aanklager in de Van Gogh-zaak, uit de doeken wat hij van Mohammed B....

Rotterdam A. Jansen

In diezelfde editie van de Volkskrant viel te lezen dat het OpenbaarMinisterie in de toekomst meer de media zal gaan opzoeken om het eigenimago te verbeteren. Wellicht was het interview met Van Straelen daar eeneerste proeve van. Mocht dat zo zijn, dan is die eerste poging wat mijbetreft faliekant mislukt.

Er is in mijn ogen niets mis met een interview dat de mens achter deofficier van justitie wil laten zien. Maar waar het hier misging, was datde mens achter de toga zich ook inhoudelijk uitliet over wat hij van depersoon Mohammed B. vindt. Om twee redenen vind ik dat Van Straelen hierniet verstandig aan heeft gedaan.

Van Straelen moet toch weten dat het in ons strafproces een basaal rechtis van de verdachte om te zwijgen? Hoe verdorven men de geest van MohammedB. ook kan achten, het is altijd nog aan hemzelf om te bepalen of hij zichvoor zijn daad verantwoordt of niet. Dat de behandelend officier vanjustitie hem om die reden een laf persoon noemt, vind ik dan ookonprofessioneel.

En dat brengt mij bij mijn tweede bezwaar. Een interview met eenmagistraat onder de kop 'Mohammed B. is een loser' draagt bij aan eenverdere polarisatie van het islamdebat. Dergelijke uitlatingen van eenbelangrijke gezagsdrager zetten dat de maatschappelijke verhoudingennodeloos extra op scherp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden