Imagoverbetering Schröder kost Duitsland geld
Bondskanselier Schröder heeft met de succesvolle afsluiting van de Eurotop in Berlijn zijn imago opgevijzeld. Maar hij heeft daarvoor wel moeten betalen met Duits geld - in tegenstelling tot wat hij vooraf had beloofd....
Tijdens de nachtelijke onderhandelingen in hotel Intercontinental in Berlijn is Schröder 'van kasjmier-kanselier tot Europa-redder' geworden. Van tevoren werd zijn voorzitterschap van de Europese Raad in binnen- en buitenland sterk gekritiseerd. De kanselier die zich in een dure kasjmierjas liet fotograferen voor een modeblad, zou niet in staat zijn tot het zware politieke werk.
Maar tijdens de top ontpopte Schröder zich tot een alom gewaardeerd compromissenbouwer. De Britse premier Blair noemde hem na afloop zelfs een 'briljant onderhandelingsleider'.
Doodmoe maar opgelucht over het resultaat, zei Schröder vrijdag in de Bondsdag dat hij 'een beetje trots op het buitengewoon succesvolle verloop van de top' was. Voor zijn 'goede compromis' kreeg hij luid applaus van de regeringspartijen.
Maar Schröders triomf heeft wel zijn prijs, zoals de rechtse oppositie niet naliet hem in te wrijven. Van tevoren had de kanselier aangekondigd dat het afgelopen zou zijn met de Duitse chequeboekdiplomatie. Niet langer zou Duitsland diep in de nacht in zijn buidel tasten om te betalen voor Europese compromissen.
Maar op de top in Berlijn lijkt juist dat gebeurd. Een echt conflict met de Fransen durfde ook deze Duitse kanselier niet aan. De beloofde vermindering van de hoge Duitse nettobijdrage is daardoor voorlopig niet in zicht. Schröder kon slechts spreken van een 'voorzichtige trendverandering, misschien voorzichtiger dan ook ik verwacht had'.
Maar hij wees er in het parlement op dat de uitgaven voor landbouw tenminste constant zullen blijven. De uitbreiding van de Europese Unie naar Oost-Europa is daarmee een stuk dichterbij gekomen, zei Schröder.
De oppositie noemde het resultaat bedroevend. De liberale leider Gerhardt zei dat 'de vroedvrouwen Schröder en Fischer een muis ter wereld hebben gebracht'. CDU/CSU leider Schäuble: 'De Britten hebben alles behouden, de Fransen hebben alles behoude en, de zuidelijke landen hebben alles behouden, en de Duitsers...?'
Maar de regering-Schröder gaat er prat op boven het nationale belang te zijn uitgestegen. 'We hebben Europa bij elkaar gehouden', zei minister van Buitenlandse zaken, Joschka Fischer, in de Bondsdag. Dat is heel andere retoriek dan aan het begin van het Duitse voorzitterschap. Ook deze Duitse regering ontkomt er kennelijk niet aan, een speciale verantwoordelijkheid voor Europa te dragen en daarvoor te betalen.