Imagoschade door Hirsi

‘We staan in ons hemd’, zegt D66-leider Alexander Pechtold. ‘Beschamend’, vindt GroenLinks-collega Femke Halsema. ‘Genant’, oordeelt PvdA-Kamerlid Paul Kalma. Dat Ayaan Hirsi Ali in Frankrijk aanklopt voor een nieuw paspoort, brengt volgens de politici het imago van Nederland ernstige schade toe....

Oorlogsmisdaden
Tegen Guus Kouwenhoven, de Nederlandse zakenman die volgens justitie medeplichtig is aan oorlogsmisdaden en verboden wapenhandel in Liberia, is gisteren voor het gerechtshof in Den Haag 20 jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie eiste ook een boete van 450.000 euro.

Heesters Raus
Het actiecomité Heesters Raus heeft ruim twintig kaarten weten te bemachtigen voor het concert van de omstreden zanger Johan Heesters, komende zaterdag in Amersfoort. Het comité verwijt Heesters dat hij in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland bleef optreden en dat hij in 1941 het concentratiekamp Dachau heeft bezocht.

Verdachten 11/9
Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat de doodstraf eisen tegen zes gevangenen van Guantánamo Bay wegens hun rol in de aanslagen van 11 september 2001. De zes terreurverdachten, onder wie het zelfverklaarde brein achter de aanslagen Khalid Sheikh Mohammed, worden aangeklaagd voor moord, samenzwering, terrorisme, schendingen van het oorlogsrecht en het aanvallen van burgers.

Aanslag Oost-Timor
De Oosttimorese president José Ramos Horta is maandag voor zijn huis neergeschoten door rebellerende ex-militairen. De leider van de opstandelingen, ex-majoor Alfredo Reinado, is bij de actie om het leven gekomen. Ramos Horta raakte ernstig gewond en is na een noodoperatie overgevlogen naar een ziekenhuis in Australië. Hij verkeert niet langer in levensgevaar.

‘Banengroei stokt’
Als het kabinet zijn doelstelling om 200 duizend extra banen te scheppen, wil halen, moet het nu ingrijpen. Die waarschuwing geeft voorzitter Loek Hermans van de werkgeversorganisatie MKB-Nederland. ‘De banengroei in het midden- en kleinbedrijf komt tot stilstand als de economische groei door de Amerikaanse kredietcrisis dit jaar blijft steken op 1,5 procent’, aldus Hermans.

Museumroof: 112 mln
Bij een kunstroof in het Bührle-Museum in Zürich hebben drie gewapende mannen schilderijen van Paul Cézanne, Edgar Degas, Vincent van Gogh en Claude Monet gestolen met een gezamenlijke waarde van ruim 112 miljoen euro. Volgens de politie drongen de mannen zondagmiddag, even voor sluitingstijd het museum binnen. Een van de rovers, die ‘Duits met een Slavisch accent’ zou hebben gesproken, dwong met een vuurwapen de aanwezigen op de grond te gaan liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden