NieuwsHoger beroep

Imago van ‘potloodventer’ valt zwaar, zegt Marco Kroon in hoger beroep: ‘Ik ga hier kapot aan.’

Majoor Marco Kroon is ‘diep geraakt en zwaar beledigd om uitgemaakt te worden als potloodventer’. Dat zei de drager van de Militaire Willemsorde donderdag tijdens het hoger beroep tegen een taakstraf en een voorwaardelijke boete die hij kreeg opgelegd wegens wangedrag tijdens carnaval vorig jaar in Den Bosch.

Marco Kroon en zijn vrouw komen aan bij de rechtbank.Beeld ANP

Kroon staat terecht voor wildplassen, het geven van een kopstoot aan een agent en schending van de eerbaarheid door zijn ontblote geslachtsdeel te tonen. Kroon begon de zitting bij het hof met het voorlezen van een persoonlijke verklaring. Die had hij op papier gezet omdat hij emotioneel aan zijn ‘taks zit’.

‘Ik vind dat ik ten onrechte ben veroordeeld voor mishandeling en schennispleging’, aldus Kroon. Ook zei hij dat het hem spijt dat het zo is gelopen. ‘Ik betreur het voorval en de nasleep ten zeerste.’

Kroon vindt dat hij deels de hand in eigen boezem moet steken. Hij heeft een blaasprobleem. ‘Ik was zeker geen voorbeeld. Ik reken zeker mezelf dingen aan. Ik had misschien nooit van huis moeten gaan, maar ik ben maar gewoon een mens. Met zwarte humor. En ik maak ook fouten.’

Geschade reputatie

‘Het gebrek aan de voorbeeldfunctie is al zwaar afgestraft door Defensie’, zei Kroon, die ruim een jaar geschorst werd en een melding kreeg in zijn personeelsdossier. ‘Mijn reputatie binnen en buiten Defensie is voor altijd geschaad. Ik had het zeker anders moeten doen. Ik zou willen dat ik het terug kan draaien, maar helaas gaat dat niet.’

Kroon ontkent dat hij tijdens zijn arrestatie een kopstoot gaf aan een agent. ‘Ik zou nooit een agent bewust aanraken. Die zie ik als een collega. Mijn sympathie en respect voor de politie is groot’, zei Kroon tegen de voorzitter van de militaire kamer.

In eerdere verklaring zei Kroon dat hij bij zijn arrestatie, toen zijn handen op de rug werden geboeid, in ‘een pijnreflex’ zijn hoofd naar achteren gooide. Zo zou hij de agent hebben geraakt. ‘Ik kan me niet voorstellen dat u de beweging uitlegt als kopstoot’, zegt Kroon daar nu over. De rechtbank oordeelde anders.

Kikkerpak

Dat hij te boek staat als zedendelinquent doet hem pijn. ‘Een zedendelict is in militaire kringen het allerlaagste wat er is. Ik kan dit niet accepteren. Ik ga hier kapot aan. Ik ga het huis ook niet meer uit, omdat ik me kapot schaam.’

Kroon heeft het kikkerpak dat hij tijdens het carnaval droeg meegenomen naar het hof. Hij wil daarmee aantonen dat het niet mogelijk zou zijn dat de agent zijn geslachtsdeel kon zien. Eerder had hij toegegeven dat zijn piemel te zien kan zijn geweest, maar dat hij er niet mee had gezwaaid in de richting van de agent.

MEER LEZEN?

Majoor Marco Kroon werd precies een jaar geleden door de militaire rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor het mishandelen van een agent en het schenden van de eerbaarheid. Kroons advocaat, Geert-Jan Knoops, zei in een reactie ‘verbijsterd’ te zijn over het vonnis en hoger beroep aan te tekenen.

Kroon (47) is al langer in opspraak, vooral na zijn verklaring dat hij in Afhanistan gegijzeld is geweest, misbruikt en zijn gijzelnemer later heeft gedood. Lijdt de gedecoreerde oorlogsheld aan een posttraumatische stressstoornis ten gevolge van alles wat hij heeft meegemaakt? Antwoorden zijn er vooralsnog niet, constateerde de Volkskrant in 2018 in een reconstructie. Maar voor zijn beweringen is geen greintje bewijs gevonden.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem sprak kapitein Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, in 2011 vrij van het bezit van drugs. Wel krijgt Kroon een boete van 750 euro plus een voorwaardelijke werkstraf wegens wapenbezit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden