'Imago rechters moet verbeteren'

Het imago van rechters moet verbeteren. Dat zei voorzitter Tonkens-Gerkema van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) maandagavond in Amersfoort....

De vereniging van rechters en officieren van justitie stond maandag op de jaarvergadering stil bij haar 80-jarig bestaan. Dat werd met veel zelfreflexie gevierd onder het motto 'De magistratuur onder vuur'.

Rechters moeten hun vonnissen beter motiveren en emoties tonen om hun menselijke kant te benadrukken, bepleitte de voorzitter. Om de schijn van partijdigheid te vermijden, moeten alle bijbanen worden geregistreerd en publiek gemaakt worden, voorzover dat geen veiligheidsrisico oplevert, aldus Tonkens-Gerkema. Politici moeten volgens haar geen uitspraken doen over zaken die nog onder de rechter zijn.

Minister Donner van Justitie relativeerde de door Tonkens genoemde vertrouwenscrisis. De mystiek van het ambt is weliswaar verdwenen, maar de huidige kritiek op de rechter is mild in vergelijking met eerdere kritiek. Iedereen denkt volgens hem dat rechtspreken niet moeilijk is. 'Dan ligt kritiek niet ver meer.'

Anders dan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ziet Donner geen oplossing in minder normen en meer rechters. Hij wil dat burgers vaker zelf hun geschillen oplossen, dat er meer alternatieven komen voor overheidsrechtspraak en dat de rechterlijke macht taken afstoot die niet direct met rechtspraak te maken hebben.

Volgend jaar komt hij met een plan van aanpak.

Volgens de Rotterdamse burgemeester Opstelten hebben niet alleen burgers een gebrek aan vertrouwen in de rechterlijke macht, maar ook bestuurders. Zij zijn vaak bang door de rechterlijke macht te worden tegengewerkt. 'De rechterlijke macht kan buitengewoon verlammend werken. Het tempo van degene die bestuurt, wordt niet bijgehouden door degene die toetst.'

De rechter zou volgens Opstelten bestuurlijker moeten denken. Vooral de vormfouten en de gebrekkige motivatie van vonnissen worden volgens hem door burgers en bestuurders niet aanvaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden