Imago-management

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld
Beeld

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl:

Nadat mijn collega voor de bokkige minister Ad van der Steur van Veiligheid en Justitie had gekozen, popte één vrouwelijke evenknie op in mijn hoofd: zijn ex-partijgenoot Rita Verdonk. Geen vrouw meer om rekening mee te houden, maar nog immer bekend om haar liefde voor uw en mijn veiligheid.

Sinds Rita de politiek de rug heeft toegekeerd en in Advies, Lezingen, Inspiratie en Coaching doet, is ze zeker 20 kilo afgevallen. Meestal worden mensen van een beetje extra vet vriendelijker, vind ik, maar bij haar is het omgekeerd. Met de kilo's is ook de ergste angstaanjagendheid verdwenen. Zeg nu zelf: bij deze Rita gaat u toch, misschien zelfs vrijwillig, op de koffie? Hier zien we de ex-politica en ex-gevangenisdirecteur op een cosmetica-event (vandaar wellicht het uitstekende haar en de fijne make-up) in een mooi glanstuniekje op een zwarte skinny. Goed hemdje eronder - niks op aan te merken. Een wereld van verschil met die mantelpakken uit beton en de strenge schoenen die ze voorheen droeg. Van mij mag ze die pakken ritueel verbranden en zichzelf opnieuw uitvinden. Iedereen heeft recht op meerdere kansen, ook qua stijl. Mijn voorstel: ga door met tunieken en overhemdjurken in vriendelijk linnen en kasjmier. Kies voor blommetjes en ruitjes - een beetje vrolijkheid is wat we nodig hebben, Riet. Maar laat die slofjes waar ze thuishoren: onder het bed.

null Beeld stock
Beeld stock

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire:

In deze verwarrende tijden vind ik het fijn dat Ard van der Steur alle eigenschappen bezit van de klassieke VVD'er. Hij hockeyde in Bloemendaal, zoop zich een stuk in zijn braskraag bij Minerva en mag graag de brand steken in een stevige bolknak. Tevens heeft hij ter hoogte van het middenrif de beschikking over voldoende bergruimte voor de fazanten die hij - hobby'tje - met zijn hagelgeweer graag naar de eeuwige jachtvelden mag helpen. Als voorzitter van wijngenootschap Académie des Cinquante weet hij voorts welke Margaux die fazanten het beste kan afblussen.

So far so good, zou je zeggen, ware het niet dat hij er een potje van heeft gemaakt op zijn ministerie - of althans, niet heeft weten te voorkomen dat zijn ambtenaren dat hebben gedaan. Wat had hij anders kunnen doen? Hij had in ieder geval de horizontale streep uit de weg kunnen gaan, zowel in het patroon van zijn das als in de vorm van zijn boord. De liggende lijnen van zo'n wide-spread boord, ooit door de Duke of Windsor bedacht om een forse strop kwijt te kunnen, geven de toch al corpulente minister extra wijdte. Gek genoeg had ik voor de bril juist wél voor zichtbare lijnen gekozen in de vorm van een donker montuur, ook nog eens van enige omvang. Een goeie bril werkt als de lijst bij een schilderij: het geeft kracht aan een fletse compositie. Ja Ard, imago is alles.

null Beeld stock
Beeld stock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden