Imago FIFA krijgt weer knauw

De weg naar herverkiezing van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA ligt open, maar meer dan ooit dreigt het bestuur van de wereldvoetbalbond te bezwijken onder verhalen over corruptie.

WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - De ethische commissie van de FIFA onder leiding van de Namibiër Petrus Damaseb besloot zondag de bestuursleden Mohammed bin Hammam en Jack Warner voorlopig te schorsen, lopende verder onderzoek. Ze worden verdacht van omkoping. Blatter, die eveneens moest verschijnen voor de commissie omdat hij zou hebben geweten van de malversaties, werd vrijgesproken van schuld.

Als het FIFA-congres de verkiezing van woensdag laat doorgaan, wordt de 75-jarige Zwitser Blatter opnieuw benoemd, voor een vierde en laatste termijn. Hij is voorzitter sinds 1998. Zijn tegenkandidaat Bin Hammam trok zich zaterdag terug, op de dag voordat hij voor de commissie moest verschijnen.

Tijdens een rechtstreeks op CNN uitgezonden persconferentie in Zürich kwam een stroom kritische vragen op gang, vooral van Britse kant. Met name Britse media jagen op de FIFA, nadat ze de beerput al hadden geopend in de aanloop naar de omstreden verkiezing van de organiserende landen voor de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Dat leidde tot schorsingen van de FIFA-bestuursleden Reynald Temarii en Amos Adamu, die door onderzoeksjournalisten werden benaderd en omkoopbaar bleken.

De Britse bond werd daarop bikkelhard afgerekend door het bestuur van de FIFA, dat de Engelse kandidatuur al in de eerste stemronde van tafel veegde. 'Is het niet één grote rotzooi bij de FIFA?', luidde een van de vragen zondag. Een andere: 'Is het vertrouwen in de FIFA niet tot een uniek dieptepunt gedaald?' Blatter gaf na afloop toe dat het imago van de FIFA 'grote schade' lijdt.

De Qatarees Bin Hammam wordt beschuldigd van corruptie, omdat hij tijdens een bijeenkomst op 10 en 11 mei in Port-of-Spain, Trinidad, in het bijzijn van voorzitter Warner van de Concacaf (Midden-Amerikaanse bond) stemgerechtigde bestuursleden 30 duizend euro de man zou hebben betaald om tijdens de verkiezing op 1 juni op hem te stemmen.

Blatter blijft dus overeind, alweer. Hij beloofde vorige week na zijn eventuele herverkiezing schoon schip te maken in bestuurskringen.

Ook hij is omstreden, onder meer omdat hij alle 208 aangesloten bonden in het begin van het jaar weer ongeveer een kwart miljoen euro toewees, in het kader van het zogenoemde Goal Project, bedoeld om voetbal aan de basis te stimuleren. Voor veel kleine bonden zijn de jaarlijkse giften aanleiding om klakkeloos op de Zwitser te stemmen. De uitkeringen zijn vast, maar omdat ze zo nauw verbonden zijn aan de naam van bedenker Blatter, durven veel landen hem niet meer af te wijzen. Ze zijn bang dat ze onder een andere voorzitter kunnen fluiten naar de bijdrage.

Zo waart de geur van corruptie rond, overal waar de FIFA is. Dat was al zo in de tijden van Blatters voorganger João Havelange, maar de verdenkingen zijn toegenomen sinds de FIFA onder leiding van Blatter van een verliesgevend bedrijf uitgroeide tot een miljardenbusiness, vooral dankzij uitbating van het WK.

De tv-rechten brengen duizelingwekkende bedragen op. Bij zijn eerste verkiezing, toen Blatter de Zweed Lennart Johansson versloeg in Parijs, gingen al geruchten dat hij stemgerechtigde leden aan de vooravond een douceurtje had gegeven. Sindsdien is er weinig veranderd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden