Ilvy Njiokiktjien eerste Fotograaf des Vaderlands

Ilvy Njiokiktjien (28) is benoemd tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. De drager van de eretitel is woensdag bekendgemaakt tijdens de lancering van de Fotoweek, een nieuw evenement van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en fotografiemuseum Foam in Amsterdam.

Bewerkt door Redactie
Fotografe Ilvy Njiokiktjien (R) tijdens de bekendmaking van de Fotograaf des Vaderlands aan het begin van de Fotoweek in fotomuseum foam. Beeld anp
Fotografe Ilvy Njiokiktjien (R) tijdens de bekendmaking van de Fotograaf des Vaderlands aan het begin van de Fotoweek in fotomuseum foam.Beeld anp

Met de benoeming van een Fotograaf des Vaderlands willen de musea het vak fotografie een gezicht geven voor het brede publiek. Njiokiktjien mag de erefunctie een jaar lang bekleden, naar het voorbeeld van de Dichter des Vaderlands. Ze zal veelvuldig optreden in de media en zal een speciale fotoserie maken voor de Fotoweek.

Njiokiktjien werkt als freelance fotograaf over de hele wereld. Ze werkt multimediaal en haar werk is in toonaangevende internationale bladen verschenen. Haar foto's zijn bekroond met prijzen als de World Press Photo en de Zilveren Camera.

'Hoe zij als fotograaf invulling geeft aan haar vak, is voor ons de doorslaggevende reden om haar te benoemen tot de eerste Fotograaf des Vaderlands', verklaart Ruud Visschedijk, voorzitter van de stichting Fotoweek en directeur van het Nederlands Fotomuseum.

'Het is leuk dat er nu een evenement komt dat specifiek de fotografie op de kaart zet', zegt Njiokiktjien, werkzaam voor onder meer ANP, NRC Handelsblad, Der Spiegel en The New York Times. 'Ik vind fotografie een prachtig vak dat alle aandacht verdient en draag dat graag uit.'

Tijdens de eerste Fotoweek van 20 tot en met 29 september organiseren fotografen, fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels talloze activiteiten rond fotografie. Mensen kunnen onder meer lezingen bijwonen, een workshop fotografie volgen, exposities bezoeken of op de foto gaan. Het thema van de komende editie is 'Kijk! Mijn familie'. Njiokiktjien zal in dit kader het fenomeen 'verjaardagsfeestjes' in beeld brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden