Illusie van vrijheid

Helaas zie ik in het betoog van Caspar Chorus over de voorbereiding van ons wegennet op de toekomst, geen toekomstvisie (Forum, 13 juni)....

Hij zou toch moeten weten dat files nooit oplossen door het aanleggen en/of verbeteren van het wegennet. Immers: meer ruimte op de weg betekent meer auto`s, waardoor alles na verloop van tijd weer volloopt. Het mobiliteitsprobleem is daarom ook geen technisch probleem, maar een mentaliteitsprobleem. De illusie van vrijheid in een beperkte ruimte.

Chorus zou zijn betoog moeten baseren op de realiteit naast de snelweg. In Rotterdam Ommoord worden de bewoners straks ingesloten door de snelwegen, want er zijn vergevorderde plannen voor het doortrekken van de A 13 naar de A 16.

Bewoners in de Bloemenbuurt hebben al te horen gekregen dat ze worden uitgekocht. De zich verjongende wijk wordt straks geteisterd door herrie en fijnstof, maar de wegen zijn weer goed en breed, dus kunnen we doorrijden!

Ellende op de weg is dus ook ellende in de buurt, want er komen op- en afritten. Tel uit je economische winst, en leve de vrijheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden