Interview

'Illusie dat gezinsdrama's te allen tijde te voorkomen zijn'

Ook nu weer rijst de vraag of de hulpverlenende instanties hebben gefaald. Maar dat je gezinsdrama's als deze te allen tijde kunt voorkomen, is een illusie.

Bloemen liggen op de plek waar Ruben en Julian zijn gevonden. Beeld anp

Micha de Winter (61), hoogleraar opvoedkunde aan de Universiteit Utrecht, zegt dat bij drama's als met de broertjes Ruben en Julian de reflex ontstaat om onmiddellijk te zoeken naar een antwoord op de schuldvraag.

'Het zwartepieten begint meteen. De melding dat meer dan tien instanties het gezin hebben bezocht, wekt de indruk dat hier de schuld bij jeugdzorg, kinderbescherming en overheid ligt. Hier geldt, zoals bij elke ramp, dat we goed moeten uitzoeken of er iemand heeft zitten slapen. Ik heb begrepen dat dat nu ook gaat gebeuren door de inspectie jeugdzorg. Het punt is: stel dat alle instanties goed gewerkt hebben, kun je dan een dramatische afloop zoals deze altijd voorkomen? Dat is volgens mij een illusie.'

De moeder van de jongens uitte herhaaldelijk haar zorg dat de jongens niet veilig zouden zijn bij haar man. Dat is een duidelijk signaal.
'Als hulpverlener hoor je vaak twee compleet tegenstrijdige verhalen. Een moeder die een vader van seksueel misbruik beschuldigt, bijvoorbeeld. Als de hulpverlener de man met die beschuldiging confronteert, valt hij van zijn stoel. Het beeld dat mensen van elkaar schetsen kan zodanig uiteenlopend zijn dat het wel lijkt dat het over andere personen gaat.

'In conflictsituaties, zeker als het om een echtscheiding gaat waarbij kinderen betrokken zijn, kunnen ouders de meest vreselijke dingen roepen. Waar en onwaar.

'Achteraf bekeken kun je altijd momenten vinden die erop hadden kunnen wijzen dat een situatie uit de hand zou lopen. Maar je kunt niet zomaar op elk signaal ingaan. Dan zou je bij wijze van spreken de helft van de gescheiden ouders moeten verbieden om hun kinderen nog te zien.

'Ik waarschuw uitdrukkelijk voor te snelle conclusies. Het is makkelijk om te roepen dat meer dan tien hulpverleners over de vloer zijn gekomen. In gezinnen met complexe problemen, waar beide ouders psychische hulp en eventueel begeleiding nodig hebben bij schulden of problemen van een nog andere orde, zit je snel aan tien.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Ik geloof niet in een waterdicht systeem'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden