Illegalen vertrekken vaker vrijwillig

Het aantal illegalen en (uitgeprocedeerde) asielzoekers dat met hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijwillig terugkeert naar het land van herkomst is vorig jaar met bijna een kwart gestegen....

Dat heeft het IOM het afgelopen weekeinde meegedeeld. De meeste asielzoekers (3714) keerden huiswaarts, een kleine groep van 114 vestigde zich elders. Vooral Angolezen keerden terug (401). Ook Serviërs en Montenegrijnen (328), Oekraïners (303) en Iraniërs (208) vertrokken met hulp van het IOM. Het aantal Afghanen dat huiswaarts keerde, is meer dan verdubbeld. Gingen in 2003 nog maar 91 Afghanen terug, vorig jaar waren dat er 248.

Het IOM geeft illegalen en afgewezen asielzoekers voorlichting over terugkeer, helpt hen bij het verkrijgen van reisdocumenten, geeft tickets en begeleidt mensen bij vertrek op Schiphol. Zij krijgen bovendien een financiële vergoeding om de eerste periode in het land van herkomst door te komen.

Minister Verdonk van Justitie heeft in juni de premie fors verhoogd om de oude groep afgewezen asielzoekers aan te sporen tot vertrek. De vertrekpremie bedraagt voor een alleenstaande 2320 euro, een gezin met twee kinderen heeft recht op zesduizend euro. Alleen mensen die voor 1 april 2001 en onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd en continu in een vorm van opvang hebben gezeten, komen hiervoor in aanmerking. Bij vertrek op Schiphol moet een verklaring worden ondertekend waarin staat dat alle eventuele procedures voor een verblijfsvergunning worden stopgezet op het moment dat iemand in het vliegtuig stapt.

De motieven die mensen hebben om te vertrekken, worden door het IOM niet geregistreerd, omwille van de privacy en om het bureau laagdrempelig te houden. 'Mogelijk zijn mensen het lange wachten zat en zien ze dat het overheidsbeleid strikter is ', aldus IOM-woordvoerster Tricia Robbins, die toegeeft dat ook het geld een rol speelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden