Illegalen verdronken op weg naar Spanje

Negen illegale immigranten zijn donderdagmorgen verdronken voor de kust van de Canarische Eilanden. Volgens overlevenden waren de illegalen gedwongen uit het bootje waarin zij reisden te springen toen de kust in zicht kwam....

De negen Afrikaanse illegalen verdronken bij het eilandje Isla de Lobos, tussen Lanzarote en Fuerteventura. In de vroege ochtend arresteerde de politie acht andere Afrikanen die erin geslaagd waren de kust te bereiken. Een van hen vertelde dat de hele groep gedwongen was uit de rubberboot te springen en dat hij enkele van zijn lotgenoten had zien verdrinken. Na een uitgebreide speuractie vond de politie negen lichamen.

Steeds vaker proberen illegale immigranten de overtocht van het Afrikaanse vasteland naar de Canarische eilanden te maken, een afstand van bijna honderd kilometer die zij overbruggen in onzeewaardige bootjes. Meestal is het doel Fuerteventura, maar deze keer werden zij overboord gezet bij Isla de Lobos, een rotseilandje met mini-strandjes. De overlevenden hadden geen papieren, maar zeiden dat zij afkomstig zijn uit Sierra Leone en Kameroen. In totaal arresteerde de politie het afgelopen etmaal op Fuerteventura en Lanzarote 77 illegalen.

Ook de Straat van Gibraltar, die al enkele jaren de bijnaam immigrantenkerkhof draagt, eiste gisteren weer zijn tol. Uit het water voor de kust bij Cabo de Gata haalde de kustwacht de lichamen van vier verdronken Marokkanen. Overlevenden van die expeditie verklaarden dat ook zij door de stuurman van de patera overboord waren gezet op vijftig meter uit de kust, terwijl het merendeel van de opvarenden niet kon zwemmen.

De overtocht van de illegalen wordt georganiseerd door maffia's van mensensmokkelaars in het noorden van Marokko. In veel gevallen zetten de stuurlieden de illegalen overboord voor zij de kust bereiken, om te voorkomen dat zij zelf gearresteerd worden. Mensensmokkelaars riskeren in Spanje een gevangenisstraf tot tien jaar. Aan de Spaanse zuidkust onderschepte de politie gistermorgen 58 illegalen op vier verschillende plaatsen.

De Marokkaanse regering wijst het Spaanse verwijt van de hand dat zij niet afdoende zou optreden tegen de maffia's. Woensdag werd de Marokkaanse ambassadeur ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Madrid, waar hij te horen kreeg dat de situatie onhoudbaar en onacceptabel is.

In een verklaring stelde Rabat gisteren dat Marokko juist grote inspanningen verricht om de illegale immigratie naar Spanje tegen te gaan. Maar Spanje negeert in Marokkaanse ogen de complexiteit van het probleem, dat een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beide landen is. Spanje zou zich meer moeten inzetten voor de ontwikkeling van Marokko.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden