Illegalen van Arizona splijten VS

Arizona wil stroom illegale migranten indammen. De verontwaardiging is groot, maar Obama laat het afweten...

Van onze correspondent Philippe Remarque

Washington ‘Arizona, de nieuwe nazistaat’, luidde een van de spandoeken bij een demonstratie in Tucson, afgelopen zaterdag. Op de ramen van het parlement zijn bonen in de vorm van een hakenkruis gesmeerd.

De verontwaardiging betreft een strenge nieuwe immigratiewet, vrijdagavond ondertekend door de gouverneur van het conservatieve Arizona. De wet heeft in Amerika het moeizame debat over Amerika’s twaalf miljoen illegale immigranten opnieuw op gang gebracht. Durft president Obama het aan om dit heikele thema aan te pakken?

Illegale immigratie is een zaak van de federale politie. Maar in Arizona zijn lokale politieagenten voortaan verplicht de immigratiestatus van mensen te controleren als er een ‘redelijke verdenking bestaat’ dat ze illegale immigranten zijn.

Een ruime meerderheid van de kiezers in Arizona staat achter de nieuwe wet. Over de lange grens met Mexico komt een constante stroom illegale immigranten, die in sommige gevallen het drugsgeweld van de Mexicaanse zijde meenemen. Het aantal illegalen is de laatste jaren verdubbeld naar 460 duizend.

Gouverneur Jan Brewer zegt dat de wet de politie eindelijk in staat telt om op te treden. Volgens haar overdrijven de critici. ‘Ik zal geen rassendiscriminatie toelaten’, beloofde ze nadat ze de wet ondertekende. ‘We moeten de wet gelijkmatig toepassen, zonder op huidskleur, accent en sociale status te letten’. Hiertoe gaan politieagenten op cursus.

Maar hoe kan een agent beslissen of een ‘redelijke verdenking’ bestaat zonder op huidskleur of accent te letten? Volgens de critici is dat onmogelijk, en zal iedere Latino op voorhand verdacht zijn. Bijna twee miljoen mensen in Arizona, of dertig procent van de inwoners, is van Latino-afkomst en legaal.

Fel wordt ook een provisie in de wet bekritiseerd die burgers in staat stelt instanties en politiedistricten voor de rechter te dagen die laks optreden tegen illegalen. De wet duwt Arizona in ‘een spiraal van alomtegenwoordige angst en wantrouwen’, stelt het Mexicaans-Amerikaanse Legal Defense and Education Fund.

De burgemeester van Arizona’s metropool Phoenix noemt de wet ‘boosaardig’, en vreest het vertrek van legale en illegale Latino’s. Een activist zei dat de politie van Arizona migranten nu al ‘slechter dan dieren’ behandelt.

Mexico noemt de wet 'discriminerend’ en waarschuwt voor verslechterde relaties. President Obama zei vrijdag dat deze wet ‘de basisnoties van rechtvaardigheid dreigt te ondermijnen die wij als Amerikanen koesteren’ . Hij laat Justitie onderzoeken of de wet wel legaal is.

Obama zei dat als Washington verzuimt een landelijke regeling in te voeren, dat in het hele land tot ‘onverantwoordelijke’ maatregelen zal blijven leiden. Dat is precies het verwijt dat gouverneur Brewer Washington maakte: Arizona was ‘meer dan geduldig geweest’, zei ze. ‘Maar decennia van niets doen en verkeerd beleid hebben een gevaarlijke en onaanvaardbare situatie gecreëerd’.

Obama en de Democratische leiders in het Congres willen tot een alomvattende immigratieregeling komen. Het moet een combinatie worden van amnestie voor miljoenen illegalen en strenge maatregelen om nieuwe immigratie tegen te gaan.

Sommige Democraten hopen zo de steeds groeiende Latino-stem verder aan zich te binden. Maar er is ook politiek risico. Veel blanke Amerikanen ervaren de stroom immigranten uit Midden-Amerika als een bedreiging. Toen president Bush iets dergelijks voorstelde, kwamen rechtse Republikeinen tegen hem in opstand.

Amerikanen laten en masse hun huizen en tuinen door Latino’s doen. Veel bedrijven kunnen moeilijk zonder laagbetaalde illegalen. Maar de groep is zo groot, dat de Latino’s, anders dan andere immigrantengroepen, het Engels niet meer leren en slecht assimileren. Dat leidt tot onbehagen bij veel Amerikanen.

In Arizona blijft de nazistaat vooralsnog uit. De wet treedt pas in juli of augustus in werking. Voor die tijd spannen activisten rechtszaken aan, met kans op succes. Als de wet dat al doorstaat, moet nog blijken hoe de politie hem hanteert. Politiechefs uit het hele land waarschuwden onlangs dat een eerder, soortgelijk programma de misdaadbestrijding hinderde. Informanten en getuigen durfden niet meer met de politie te praten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden