Illegalen uit rampgebieden mogen tot 1 maart blijven

Illegalen en asielzoekers in Nederland uit het rampgebied in Azië worden tot 1 maart niet teruggestuurd. Dit zal minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken vandaag aankondigen....

De opschorting voor de duur van anderhalve maand geldt voor vreemdelingen van wie het asielverzoek is afgewezen, maar ook voor illegalen die in vreemdelingenbewaring zijn opgesloten tot hun gedwongen uitzetting. Verdonk heeft twaalf landen aangewezen waarvoor de tijdelijke opschorting geldt, waaronder Somalië. In 2004 kwamen uit dit land 793 asielzoekers naar Nederland. Alleen uit Irak kwamen vorig jaar meer asielzoekers.

Ook zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aanvragen uit die landen voor een verblijfsvergunning versneld behandelen. Normaal duurt dit drie maanden. Tevens zal de IND gratis terugkeervisa verstrekken aan vreemdelingen in Nederland die tijdelijk willen terugkeren om bijvoorbeeld familie te helpen of op te sporen. Behalve voor Somalië geldt het tijdelijke beleid voor Sri Lanka, Thailand, Indonesië, India, Maleisië, Myanmar (Birma), Tanzania, Kenia, Maldiven, Bangladesh en Seychellen.

Het aantal moeilijk traceerbare Nederlanders in het rampgebied is gedaald naar vijfentwintig. Het gaat om Nederlanders die zich tijdens de zeebeving mogelijk in het rampgebied bevonden en van wie sindsdien niets meer is vernomen.

Het aantal Nederlandse doden staat nog steeds op acht, het aantal vermisten bedraagt circa dertig. Dit zijn de onvindbare Nederlanders, van wie vaststaat dat zij door de zeebeving zijn getroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden