Illegalen komen vaak niet voorbij balie in zorg

Terecht heeft de rechter woensdag 26 juli in kort geding bepaald dat de overheid de zorg voor ernstig gestoorde illegalen moet vergoeden....

Marjan Mensinga en Helena Kosec

Uit meldingen bij de Informatie- en advieslijn van Pharos blijkt dat steeds meer illegalen die uit een ziekenhuis of psychiatrisch ziekenhuis zijn ontslagen, niet in aanmerking komen voor de vervolgbehandeling in een verpleeghuis of RIBW. Bij deze instellingen worden illegalen geweigerd omdat de kosten van de vervolgbehandelingen door niemand worden vergoed. Het gevolg is dat illegalen veel langer dan wenselijk is in een gewoon ziekenhuis of psychiatrisch ziekenhuis blijven.

Het is van belang te beseffen dat dit probleem breder speelt. In theorie is de zorg die huisartsen, verloskundigen en apotheken bieden goed geregeld. Het Koppelingsfonds vergoedt de gedane behandelingen. Uit de meldingen die bij Pharos binnenkomen, blijkt dat dit niet altijd het geval is. Daarom wordt de eerstelijns zorg, net als ziekenhuizen, steeds terughoudender in het verlenen van hulp aan illegalen. Zelfs medisch noodzakelijke zorg staat onder druk. Oorspronkelijk werd daarmee alle zorg in het basispakket bedoeld, nu gaat het steeds vaker om levensbedreigende zorg. De inspectie heeft deze beperking gefiatteerd in een notitie. Daardoor hebben ziekenhuizen de mogelijkheid illegale patiënten te weren, tenzij ze op sterven na dood zijn.

Het wordt voor illegalen steeds moeilijker bij ziekte hulp te krijgen. Ze komen niet voorbij de balies van de gezondheidszorg en worden dus niet meer door gekwalificeerde hulpverleners gezien. Dit heeft op termijn negatieve gevolgen voor de openbare gezondheid. Infectieziekten zoals tuberculose en soa’s, die niet in een vroeg stadium behandeld worden, kunnen uitgroeien tot een besmettelijke bron en een risico vormen voor een veel grotere groep mensen.

Pharos maakt zich vooral zorgen om de kinderen van illegalen en zwangere vrouwen. Nederland heeft allerlei verdragen geratificeerd waaronder het Kinderrechtenverdrag in 1995. Hoog tijd dat Nederland zijn verplichtingen uit de internationale en nationale wetgeving serieus neemt en stappen zet in het oplossen van financiële en andere knelpunten ten aanzien van illegale kinderen.

Ook wil Pharos dat de overheid op korte termijn naast het Koppelingsfonds aparte middelen voor ziekenhuizen en andere AWBZ-gefinancierde instellingen ter beschikking stelt, zodat medisch noodzakelijke zorg aan illegalen adequaat gerealiseerd kan worden. Uiteindelijk heeft de samenleving daar het meeste baat bij.

Marjan Mensinga

Helena Kosec

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden