Illegale werksters sturen noodkreet aan vakbonden

Werksters zonder verblijfspapieren keren zich openlijk tegen het kabinetsplan om illegaliteit strafbaar te stellen. In een geschreven noodkreet aan het adres van vakbonden en internationale arbeidsorganisaties spreken zij de vrees uit dan nog kwetsbaarder te worden voor uitbuiting. Niet eerder lieten illegalen zich zelf horen in deze discussie.

Beeld ANP

Het gaat om een groep illegale werksters van uiteenlopende nationaliteit die zich hebben aangesloten bij FNV Bondgenoten. Ze werken al jaren in Nederlandse huishoudens en zetten zich in voor betere arbeidsomstandigheden voor werksters. De vakbond FNV zegt in een reactie hun zorg te delen en gekant te zijn tegen het kabinetsplan.

'Het is een realiteit dat huishoudelijk werk één van de sectoren is in Nederland waar veel werk wordt verricht door werknemers zonder papieren. De grote bijdrage van deze werknemers aan de samenleving en de nationale economie van Nederland wordt tot op heden niet formeel door de overheid erkend', aldus de briefschrijvers.

Tien- tot twintigduizend vrouwen en een kleinere groep mannen zonder verblijfspapieren werken, vooral in de Randstad, als schoonmaker in particuliere huishoudens. Zij maken vaak lange werkweken tegen een gering uurloon, kunnen zich niet verzekeren tegen ziektekosten en worden net als andere illegalen vaak uitgebuit op de woningmarkt. Voor een woning in onderhuur waar zij elk moment uit kunnen worden gezet, betalen zij veel huur.

Kwetsbaarder
Het strafbaar stellen van hun verblijf in Nederland zal 'inhumane behandeling en onrecht in de samenleving' alleen maar vergroten, schrijven de werksters. 'Het zal de meest kwetsbare werknemers kwetsbaarder maken voor uitbuiting en misbruik van hun rechten.'

Ook werknemers zonder verblijfspapieren hebben bijvoorbeeld recht op uitbetaling van het minimumloon. Het is geen uitzondering dat schoonmakers in particuliere huishoudens slechts 7 à 8 euro per uur betaald krijgen, terwijl het minimum uurloon bij een 36-urige werkweek 9,45 euro bedraagt.

Strafbaarstelling van illegaliteit is op verzoek van de VVD opgenomen in het regeerakkoord. Het ligt gevoelig bij de achterban van coalitiepartner PvdA. Er circuleren twee petities tegen het kabinetsplan, waaronder een van PvdA-lid Sander Terphuis.
De werksters sluiten hun brief af met de zin: 'Geen mens is illegaal!'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.