Illegale verhuurder verliest huis en winst

Huurders van sociale woningen die hun huis illegaal onderverhuren, moeten bij ontdekking niet alleen het huis opgeven maar ook de gemaakte winst afstaan.

Van onze verslaggever Weert Schenk

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, typeert het arrest als een doorbraak in de strijd tegen illegaal onderverhuren. ‘Onderverhuur is strafbaar en dupeert kwetsbare groepen op de woningmarkt. Mensen die zo gemakkelijk een centje denken bij te verdienen, komen vanaf nu bedrogen uit.’

Volgens Ymere wordt in sommige stadsdelen van Amsterdam 20 procent van de sociale woningbouw illegaal onderverhuurd. De woningcorporatie schat dat ongeveer 10 procent van de eigen 78.000 woningen in onderhuur is.

De zaak die voor het hof diende, betrof een huurster die sinds 1990 een woning van Ymere heeft. Ze verhuurde het huis zeker sinds begin 2003 aan studenten voor minstens 1.000 euro per maand, terwijl ze zelf 419 euro huur betaalde.

Het Hof honoreerde de eis van Ymere dat de vrouw het huis opgeeft en een schadevergoeding betaalt die gelijk is aan haar veronderstelde winst: 13.800 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden