Illegale uitgave werken van W.F. Hermans in beslag genomen

De president van de Amsterdamse rechtbank heeft bij een aantal boekhandels in de stad beslag laten leggen op het Sterfboek....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Luiken, eveneens uitgever van de WFH Verzamelkrant, ontkent niet dat hij inbreuk heeft gepleegd op het auteursrecht. Hij stelt zich echter op het standpunt dat de literaire nalatenschap van Hermans moet worden beschouwd als cultureel, openbaar erfgoed. 'Als ik iets bijzonders ontdek van de hand van Hermans wil ik dat kunnen publiceren.' Omdat de Auteurswet hem dat echter onmogelijk maakt, heeft hij besloten met de uitgave van de verzamelkrant te stoppen. Het Sterfboek, een fraai vormgegeven paperback, geldt als de afsluiting van zijn verzamelkrant-project.

De advocaat van de weduwe Hermans, mr S. Klos noemt het 'zuur' dat het tot beslaglegging van het Sterfboek is gekomen, omdat de motivatie van Luiken niet zozeer wordt gevoed door geldzucht, maar voortvloeit uit bewondering voor Hermans. 'Maar bij het Sterfboek hebben we te maken met een professionele uitgave die op redelijk grote schaal en voor een behoorlijk bedrag wordt verkocht. Luiken pikt gewoon uit Hermans' werk, en dat willen de erfgenamen niet.

'Luiken heeft dit over zichzelf afgeroepen. Het is verbazingwekkend, omdat hij Hermans, toen die nog leefde, heeft beloofd zich niet meer schuldig te maken aan illegale publikaties. In een contract heeft hij zelfs laten vastleggen dat hij vijfduizend gulden per overtreding zou betalen.' Het Sterfboek is volgens Klos uitgebracht in een oplage van vijfhonderd exemplaren.

Het boekje werd verkocht bij een beperkt aantal Amsterdamse boekhandels, waaronder Atheneum, het Martyrium en Scheltema. Klos heeft de boekhandels gesommeerd hem op te geven hoeveel exemplaren van het Sterfboek zij hebben verkocht en de winst (12,50 gulden per boek) op zijn rekening over te maken. Sommige boekhandels hebben toegezegd aan die eis tegemoet te zullen komen, maar anderen hebben aangekondigd een rechterlijke uitspraak te willen afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden