Illegale racefanaten voeren sprintend actie op Coolsingel

Met naar schatting honderdvijftig auto's hebben fans van illegale races zaterdagavond het uitgaansverkeer in de Rotterdamse binnenstad stilgezet. Bijna een uur lang trokken motoren en veelal opgevoerde auto's al 'spinnend' korte sprints over de Coolsingel....

Van onze verslaggever

De meeste automobilisten kwamen eerder op de avond bijeen in Spijkenisse. Doorgaans verzamelen zich daar de autofanaten die op zaterdagavond willen deelnemen aan illegale races in de regio. Ditmaal trok de stoet echter niet naar een afgelegen plek, maar richting de Coolsingel.

Volgens R. Maduro, die zich opwierp als woordvoerder voor de verzamelde racers en hun fans, ging het om een protestactie tegen het recente harde politieoptreden tegen illegale races. Twee weken geleden deelde de politie bij een wedstrijd in het havengebied 250 bekeuringen uit.

Voor het weekeinde waarschuwde de politie dat opnieuw hard zou worden opgetreden. Om die aanpak te onderstrepen was zaterdagavond op de bekende verzamelplaatsen veel politie op de been. Ook stonden langs veelgebruikte routes flitswagens opgesteld om eventuele hardrijders te betrappen.

Aangekomen op de Coolsingel begonnen automobilisten aan een kat-en-muis-spel met de politie. Velen bleven lang stilstaan voor zebrapaden en stoplichten. Wanneer de politie hen sommeerde door te rijden, wendden ze voor verdwaald te zijn, om vervolgens met gierende banden op te trekken naar het volgende stoplicht.

Om de haverklap deed ergens iemand een wheelie - in stilstand het achterwiel van een motor zo hard mogelijk laten ronddraaien - of een burn out - dezelfde truc, maar dan met een auto. Volgens Maduro hielden de deelnemers zich daarmee nog in. 'Als wij niet tot kalmte hadden gemaand, dan was het asfalt hier een zee van gesmolten rubber geweest.'

De politie keek toe, maar greep nauwelijks in. Slechts toen een politievoorlichter die op de trambaan stond te kijken, bijna onderuit werd gereden, volgde een proces-verbaal voor de roekeloze bestuurder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden