'Illegale prostitutie ongestraft'

De politie houdt zich vooral bezig met het controleren van legale seksclubs en bordelen. Daardoor ontbreekt vaak de capaciteit om meer aan opsporing te doen in de ongereguleerde sector, waaronder prostitutie door minderjarigen en illegalen....

Dat stelt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie in een evaluatierapport over de opheffing van het bordeelverbod twee jaar geleden. Het rapport, dat op verzoek van de Tweede Kamer is opgesteld, is dinsdag aan het parlement aangeboden.

De onderzoekers doen de aanbeveling een deel van de controletaken over te hevelen naar gemeentelijke diensten. Het toezicht op legale seksclubs kan ook worden verricht door speciale inspecteurs, net zoals de gemeente al de horeca controleert. De politie kan zich dan meer richten op de strafbare vormen van prostitutie buiten de gereguleerde sector, waar zich de meeste gevallen van mensenhandel en uitbuiting voordoen.

Het WODC heeft geen aanwijzingen gevonden voor 'een grootschalige vlucht' van exploitanten en prostituees naar de illegale sector. Ook klanten hebben zich niet massaal afgekeerd van de legale bordelen uit angst hun anonimiteit te verliezen.

Maar er hebben zich wel verschuivingen voorgedaan. Zo hebben strafbare vormen van prostitutie (wanneer sprake is van dwang, minderjarigen of illegalen) zich verplaatst naar de ongereguleerde sector, zoals de straat, 06-nummers en escortbureaus. Ook is er verplaatsing van prostitutie van gemeenten met een streng handhavingsbeleid naar gemeenten met minder strakke regels.

Een gewone bedrijfstak is de prostitutie nog steeds niet geworden, concluderen de onderzoekers. Er bestaat nog altijd grote verwarring over de arbeidsverhouding tussen bordeelhouder en prostituee. De arbeidsinspectie en de belastingdienst hebben zich nog nauwelijks beziggehouden met de handhaving van regels binnen de gelegaliseerde branche. Ook banken zijn nog steeds huiverig om hoeren als gewone klanten te behandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden