Illegale Playstations juridisch aangepakt

De Stichting Brein heeft juridische maatregelen aangekondigd tegen bedrijven die de Playstations van Sony ombouwen, zodat ze geschikt worden voor het spelen van gekopieerde spelletjes....

Van onze verslaggever

'Af fabriek' kan een Sony Playstation geen gekopieerde spelletjes afspelen. Maar na inbouw van een chip kan dat alsnog. Woordvoerder T. Kuik van de Stichting Brein schat dat driekwart van de Nederlandse Playstations 1 op die manier is omgebouwd. Voor de PS 1 kost ombouw ongeveer 75 gulden, voor de Playstation 2 zo'n 200 gulden. Dat geld is zo terugverdiend: een Playstation-spelletje kost 100 tot 150 gulden.

De Stichting Brein, die auteursrechten beschermt, komt in actie omdat de beter beveiligde Playstation 2 ook steeds vaker omgebouwd wordt. 'Er is een nieuwe, krachtige chip aangekondigd, de Messiah, die vóór Kerst op aarde gaat neerdalen. Dat willen we graag voor zijn', zegt Kuik. De Playstation-ombouwers verweren zich met het argument dat ombouw bedoeld is om importspelletjes te kunnen spelen. Dat zijn vaak games die in de VS al gelanceerd zijn, maar in Europa nog niet.

Kuik vindt dat een onwaarachtig argument. Er lopen nu al diverse civiele rechtszaken tegen PS-ombouwers. Worden er bij hen ook illegale kopieën gevonden, volgt zelfs een strafzaak. Kuik kent één geval waarbij gevangenisstraf is opgelegd.

Gisteren werd ook bekend dat Sony de verkoop van de Playstation 1 in Nederland tijdelijk heeft stopgezet, omdat de kabels te veel cadmium bevatten. Naar verwachting wordt de verkoop half december hervat. Het cadmium is niet meteen gevaarlijk voor de gebruiker, maar bij verbranding komen giftige stoffen vrij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden