Illegale 'Obedient Wives Club' duikt op in Londen

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Van buiten lijkt het een gewoon restaurant, ingeklemd tussen een makelaar en een fysiotherapeut. Op de groene gevel van Nur Muhammad in het Londense Greenwich prijken smakelijke Maleisische en Thaise gerechten als nasi lemak, tom yum soup en roti canai.

Wat de meeste bezoekers niet zullen weten, is dat dit pas geopende etablissement de zetel is van de Obedient Wives Club, een organisatie die polygamie en gehoorzaamheid van de vrouw binnen het geregelde huwelijk aanmoedigt.

Rond het middaguur zit de Maleisische restauranteigenaar Mohammed Ali Mohammed Tahir met vier mannen aan de teh tarik, getrokken Maleisische thee. De vijf mannen zijn traditioneel gekleed, met batikshirts en songkoks of tulbanden op hun hoofden. Ieder van hen verklaart twee tot drie vrouwen te hebben.

'Het maximum aantal vrouwen is vier. Dat schrijft de Koran voor', legt Mohammed uit. Zelf heeft hij twee vrouwen, die beiden in de keuken van het restaurant werken.

Zijn eerste echtgenote, met wie Mohammed twintig jaar geleden tijdens zijn studententijd in Engeland huwde, schuift aan. Satira Mohammed Yusof is gekleed in het paars, met een hoofddoekje losjes op haar hoofd.

'Ik gehoorzaam mijn man en in ruil daarvoor beschermt hij mij,' zegt de linguïste, die naast haar kookwerkzaamheden de woordvoerder van het polygamiegenootschap is.

'Onze filosofie draait om liefde en om delen', vervolgt Satira, wijzend op het portret van Abuya, de vorig jaar overleden leider van de soefistische sekte Al-Arqam, waar de club uit voortkomt.

Met vier vrouwen en 37 kinderen gaf deze goeroe het goede voorbeeld aan zijn volgelingen. Mohammeds teller staat inmiddels op twaalf kinderen, waarvan negen bij Satira en drie bij zijn tweede vrouw Suhani, met wie hij in het Australische Perth is getrouwd.

In Maleisië zelf, een gematigd en vooruitstrevend moslimland, leidt de in 1968 opgerichte cult al jaren een illegaal bestaan.

Vorige maand verbood de Maleisische regering tevens de handleiding van de Obedient Wives Club, Islamic sex, fighting against Jews to return Islamic sex to the world, waarin onder meer de voordelen van groepsseks worden besproken. Volgens Mohammed en zijn vrouwen moet deze 'seksgids' overspel en huiselijk geweld tegengaan. 'Het werkt goed', zegt Mohammed, 'maar lang niet in alle gevallen'.

Nu de Obedient Wives Club in eigen land ongewenst is, probeert de club in het buitenland voet aan de grond te krijgen.

Er zijn al Nur Muhammads in Thailand, Indonesië, Singapore, Egypte, Frankrijk en Jordanië. 'En we zoeken nu naar een pand in Frankfurt', zegt Mohammed, die zich momenteel verdiept in de koninklijke geschiedenis van Greenwich, ooit de woonplaats van Henry VIII.

Satira zegt onder de indruk te zijn van de kersttoespraak van koningin Elizabeth over het belang van het familieleven, eraan toevoegend dat vier van haar negen kinderen in Maleisië zijn achtergebleven. 'Maar de leden van onze organisatie zorgen goed voor hen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden