Illegale houtkap vaak onbestraft

Elke twee seconden wordt ergens ter wereld een stuk bos ter grootte van een voetbalveld illegaal gekapt. Volgens een rapport van de Wereldbank gaat er in de illegale houtkap jaarlijks tussen de 7,5 en 11 miljard euro om.

BERT LANTING

AMSTERDAM - Het rapport Justice for Forests spreekt weliswaar van vooruitgang in de strijd tegen het illegaal kappen van hout, maar in sommige landen is nog steeds 90 procent van de houtexport illegaal.

De situatie is de afgelopen jaren verbeterd doordat in de VS en de EU wetten zijn aangenomen die bedrijven verplichten te bewijzen dat hun hout uit onverdachte bron komt. Daardoor is de handel in illegaal hout de afgelopen acht jaar met 22 procent afgenomen.

In de VS lopen verscheidene onderzoeken tegen bedrijven die ervan worden verdacht de zogenoemde Lacey-wet te hebben overtreden. Daartoe behoort onder meer de befaamde gitaarmaker Gibson.

Maar volgens de opstellers van Justice for Forests blijft een groot deel van de illegale kapactiviteiten onopgemerkt of in ieder geval onbestraft. De illegale houthandel zou vaak in handen zijn van georganiseerde bendes, die op dezelfde manier opereren als drugsbendes. 'We moeten de georganiseerde misdaad op het gebied van de illegale houtkap net zo aanpakken als we doen met misdadigers die van de drugshandel of afpersing leven', zei Jean Pesme van het financiele integriteitsteam van de Wereldbank tegen de BBC.

Vervolging

Eén van de grootste problemen is dat er in de praktijk weinig terechtkomt van de vervolging van dergelijke misdrijven. De kans dat je in Brazilië, de Filipijnen, Mexico en Indonesië wordt veroordeeld wegens illegale houtkap is volgens het rapport gemiddeld 0,1 procent.

Soms komt dat doordat het ontbreekt aan coördinatie tussen de verschillende overheidsinstanties. Indonesië maakt bijvoorbeeld met steun van de EU gebruik van satellietopnamen om het illegaal kappen van bossen tegen te gaan, maar in de praktijk levert dat weinig op doordat de plaatselijke autoriteiten niet de beschikking krijgen over de beelden.

Vaak speelt ook corruptie een rol. Zo werd in de Indonesische provincie Riau op het eiland Sumatra het onderzoek tegen veertien bedrijven gestaakt wegens gebrek aan bewijs. Later bleek dat de gouverneur, enkele districtshoofden en een aantal politieagtenten zelf profiteerden van de illegale activiteiten.

Volgens de opstellers van het rapport moeten de autoriteiten meer gebruikmaken van justitiële middelen, zoals de wetten tegen het witwassen van geld. Op die manier kan er ook sneller beslag worden gelegd op de inkomsten van bendes die zich met illegale houthandel bezighouden.

Terwijl in Nederland woensdag verwoed bomen werden geplant vanwege de Nationale Boomfeestdag, verdwijnt er in de wereld nog steeds elke twee seconden een stuk bos ter grootte van een voetbalveld. Onwettig.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden