Illegale houtkap Braziliaans regenwoud stijgt onrustbarend

De kap van het Braziliaanse Amazonewoud, het grootste intacte regenwoud ter wereld, steeg dit jaar met 16 procent. De overheid slaagt er niet in om de wetgeving door te drukken die de illegale houtkap moet tegenhouden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Satellietdata van juli 2014 tot juli 2015 tonen aan dat gedurende die periode een gebied van 5831 vierkante kilometer werd gekapt. Dat is ongeveer de helft van de oppervlakte van Puerto Rico.

De gegevens werden gisteren vrijgegeven door het ministerie van Milieu. De informatie komt op een gevoelig moment, net voor de klimaattop in Parijs volgende week van start gaat. Ontbossing is verantwoordelijk voor zo'n 15 procent van de uitstoot van broeikasgassen, dat is meer dan de volledige tranportsector.

De deelstaat Mato Grosso, de belangrijkste gewassen- en veeproducerende regio van het land, is de grootste verantwoordelijke voor de toename van de houtkap. Landeigenaars hakten zo'n 1500 vierkante kilometer bos om. Izabella Teixeira, de Braziliaanse minister van Milieu deelde mee dat er vanuit de landbouw- en veeteeltsector een toenemende vraag is voor ontbossing.

Politiemacht ontoereikend
De regering zet regelmatig politiemachten in om de houthakkers te stoppen, maar volgens milieugroeperingen is er meer nodig. De minister roept nu de gouverneurs van de staten met de grootste toename op om de situatie te bespreken.

Ondanks de negatieve cijfers is Brazilië er de laatste jaren wel in geslaagd de houtkap in zekere mate terug te dringen, sinds het land in 2004 in actie schoot: toen ging bijna 30.000 vierkante kilometer bos verloren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden