Illegaal

De omschrijving 'Huidige bewoners zijn geen tuinliefhebbers' bleek een makelaarseufemisme voor een naargeestig grindtegelpleintje met een levensgrote dennenboom en een van ellende in elkaar stortend houten schuurtje....

Na een jaar ergernis was de tijd rijp voor het Project Tuin. Boom rooien, tegels eruit en de schuur, die anders zou bezwijken onder de eerste de beste najaarsstorm, vervangen door een degelijker versie.

Uit contact met de gemeente Gouda bleek dat voor de dennenboom een rooivergunning nodig was. De plannen voor de nieuwe schuur waren 'in orde' volgens de wijkinspecteur van Bouw- en Woningtoezicht.

Tevreden over de wijze waarop we de formaliteiten rond onze renovatieplannen hadden afgehandeld, verrees er aan de zijkant van ons huis een nieuwe houten schuur. Bij navraag in de directe omgeving bleek hij toch wel erg blauw was. We hadden 'm azuurblauw geschilderd om een strandhuisjeseffect te krijgen.

Een aantal maanden later bleek dat dit ook de gemeente was opgevallen. Ik werd gebeld door een ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht die mij meedeelde dat hij een 'illegale opstal op ons perceel had aangetroffen'. Het ter plaatse geldende bestemmingsplan liet het bouwen van opstallen niet toe. Onze schuur diende op straffe van een forse dwangsom te worden afgebroken.

Ik was onaangenaam verrast, vooral omdat de ambtenaar die mij nú meedeelde dat ik een illegaal bouwwerk in mijn tuin had staan, dezelfde was die enige maanden daarvoor akkoord was gegaan met onze bouwplannen. We bespraken een aantal oplossingen, waarvan vooral 'als u nou het dak eraf en de deur eruit haalt' een hoog operatie-geslaagd-patiënt-overledengehalte had.

Met de stelling dat een schuur zonder dak en deur juridisch gezien geen opstal is en dat bestemmingsplannen dan niet ter zake doen, kan ik het nog eens zijn. Dat onze schuur daarmee in praktijk totaal nutteloos werd, begreep mijn zoontje van 4 zelfs; hij beklaagde er zich tenminste over dat zijn fiets dan toch nat zou worden.

Ik zette mij direct aan het schrijven van een bezwaarschrift, waarin ik het eerder door de gemeente bij mij opgewekte vertrouwen aanvoerde, alsmede het feit dat het in de gehele wijk wemelt van bouwwerkjes die daar volgens het bestemmingsplan niet mogen staan.

Mijn bezwaarschrift is deze week behandeld in de bezwaarschriftencommissie. Het is, ondanks een hartstochtelijk pleidooi van mijn kant, ongegrond verklaard.

In navolging van mijn vertrouwen in onze rechtsstaat, wordt nu dus binnenkort ook onze schuur geveld.

Dag schuur!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden