Ikea gaat twintig fabrieken bouwen in Oost-Europa

Het Zweedse woonwarenhuis Ikea gaat zijn productiecapaciteit de komende vijf jaar bijna verdubbelen via de bouw van twintig fabrieken in Oost-Europa....

ANP

ANP

STOCKHOLM

De fabrieken komen te staan in de Baltische staten, Roemenië en Bulgarije. Het gaat om een totale investering van 1,2 miljard kroon (310 miljoen gulden) die ongeveer zesduizend arbeidsplaatsen zal opleveren.

Die forse uitbreiding van de productie is nodig omdat Ikea volgens Holmqvist jaarlijks zes à twaalf nieuwe winkels opent.

Ikea heeft de productie in eigen hand sinds het in 1991 de meubelfabrikant Swedwood overnam van het Zweedse concern Hexagon. Swedwood heeft nu 27 fabrieken. De jaaromzet van het bedrijf groeide sinds de overneming van 200 miljoen kroon tot 1,6 miljard kroon (415 miljoen gulden). Rond de eeuwwisseling zal de omzet van het keten ruim 3 miljard kroon zijn, zo verwacht Holmqvist.

Ikea, om belastingtechnische redenen statutair gevestigd in Nederland, heeft nu 139 woonwarenhuizen in 28 landen. De concernomzet groeide in het jaar tot eind augustus met 23 procent tot 11,84 miljard gulden. In het lopende jaar zal het bedrag verder stijgen door bijdragen van nieuwe winkels in Nederland (Utrecht en Groningen), Duitsland en, voor het eerst, China.

Ikea heeft ook plannen voor vestigingen in de Amerikaanse steden Chicago en San Francisco. Verder komt er een warenhuis in Rusland, waarschijnlijk in Moskou. In Oost-Europa staan al meubelzaken in Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden