Opinie

'Ik zie onbehandelde gevangenen klaverjassen en daarna achter ons in de rij staan bij de kassa'

Journalist Chris Klomp vindt het 'masterplan' van VVD-staatssecretaris Fred Teeven voor het gevangeniswezen slecht en gevaarlijk. Pieter Vleeming ziet wel winstpunten in het plan, al heeft de voorzitter van de Bond van Wetsovertreders op één onderdeel forse bezwaren.

Exterieur van de PI Amsterdam Over-Amstel, ook wel bekend als de Bijlmerbajes. Beeld anp

Beste Pieter Vleeming,

Principes zijn duur. Dat blijkt weer eens. Staatssecretaris Fred Teeven speelt met zijn bezuinigingen op het gevangeniswezen met vuur. Krijgen wij de rekening?

Teeven wil de helft van de gevangenispopulatie laten samenwonen. Zorgelijk. En wettelijk alleen mogelijk bij gevangenen zonder psychische- of gedragsproblemen. Dat is gek. Het merendeel van de gedetineerden kampt in meer of mindere mate met psychische problemen. Combineer dat eens met zijn voorgestelde miljoenenbezuiniging op psychische hulp in detentie. Ik denk in beelden en zie onbehandelde en gefrustreerde gevangenen aan het klaverjassen. Die na afloop van hun straf weer achter ons staan in de rij bij de kassa.

Teeven gaat verder. Versobering van het weekend- en dagprogramma. Gedetineerden zitten nu soms al 20 uur per dag op cel. Hoe krijg je mensen die de weg kwijt zijn zo weer in het gareel?

Dan elektronisch toezicht. Ik ben voorstander. In de cel wordt niemand beter. Maar met een enkelband ben je er niet. Je hebt een huis nodig. Hoeveel langgestraften hebben een huis? Teeven geeft de enkelband na het uitzitten van de helft van de straf. Krijg je er dan een huis bij? Effectief en veilig toezicht thuis werkt bovendien alleen als er een dagbesteding is. En werk. Is dat er straks?

En wat doen we met het draagvlak? Nu zitten gevangenen twee derde van hun straf uit. Met de enkelband is dat straks nog maar de helft.

Misschien moet ik in deze een 'wijs' man citeren: 'Ik vind het helemaal niks dat mensen hun straf thuis voor de televisie kunnen uitzingen, met een biertje in de hand.' Exact. Aldus Fred Teeven.

En commerciële gevangenissen? Het belangrijkste tegenargument geeft Teeven zelf. Onlangs in De Telegraaf: 'Bedrijven die een gevangenis runnen, zijn natuurlijk wel gebaat bij een groeimodel.'

Exact. Ik denk in beelden. En heb nu kippenvel.

Chris Klomp is (rechtbank-)journalist en columnist. Twitter: @chrisklomp

Morgen in de Volkskrant en in de loop van de dag op Volkskrant.nl: het antwoord van Pieter Vleeming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden