'Ik zal president zijn voor alle Amerikanen'

Lees hier de integrale, Nederlandse vertaling van de overwinningstoespraak van Donald Trump:

Redactie
Trump tijdens zijn dankwoord, op de achtergrond zijn zoon en zijn vrouw Melania. Beeld afp
Trump tijdens zijn dankwoord, op de achtergrond zijn zoon en zijn vrouw Melania.Beeld afp

'Dank u, hartelijk bedankt allemaal. Sorry dat ik u liet wachten. Ingewikkelde zaak. Ingewikkeld. Hartelijk bedankt.

Ik werd zojuist gebeld door minister Clinton. Ze feliciteerde ons - het gaat om ons - met onze overwinning, en ik feliciteerde haar en haar familie met het feit dat ze heel erg hard gevochten hebben voor hun campagne.

Ze heeft heel erg hard gevochten. Hillary heeft een hele lange periode erg hard gevochten, en we mogen haar dankbaar zijn voor de dienst die ze ons land bewezen heeft.

Dat meen ik oprecht. Het is tijd voor Amerika om de wonden van de verdeeldheid te helen, om samen te komen, voor alle Republikeinen en Democraten en onafhankelijken in dit land. Om samen te komen als een verenigd volk.

Het is tijd. Ik beloof elke burger van ons land plechtig dat ik president zal zijn voor alle Amerikanen, en dat is voor mij van groot belang. Voor degenen die mij in het verleden niet steunden - en dat waren er toch wel wat - ik reik jullie nu de hand en vraag jullie om raad en hulp zodat we samen kunnen werken en ons geweldige land kunnen verenigen. Zoals ik vanaf het begin al zei: we voerden geen campagne, maar maakten deel uit van een ongelofelijke, grootse beweging, evenals miljoenen hardwerkende mannen en vrouwen die van hun land houden en een betere, zonnigere toekomst willen voor zichzelf en hun gezin.

Het is een beweging die bestaat uit Amerikanen van alle rassen, religies, achtergronden en overtuigingen, die willen en verwachten dat onze overheid het volk dient. En het volk dienen zal ze.

Samen zullen we beginnen aan de urgente taak van de wederopbouw van onze natie en het vernieuwen van The American Dream. Ik heb mijn hele leven in de zakenwereld gezeten, waar ik onbenut potentieel zag in projecten en mensen van over de hele wereld.

Dat wil ik nu doen voor ons land. Ongekend potentieel. Ik heb ons land zo goed leren kennen. Ongekend potentieel. Het wordt iets prachtigs. Elke Amerikaan zal de kans krijgen zijn potentieel ten volste te benutten. De vergeten mannen en vrouwen van ons land zullen niet langer vergeten zijn.

We gaan onze binnensteden opknappen en onze snelwegen, bruggen, tunnels, luchthavens, scholen en ziekenhuizen vernieuwen. We gaan onze infrastructuur vernieuwen, die straks voor geen enkel land zal onderdoen, en daarmee zullen we miljoenen mensen aan werk helpen. We zullen ook eindelijk zorg dragen voor onze veteranen, die zo loyaal zijn geweest, en van wie ik er zovelen heb leren kennen in de afgelopen achttien maanden. De tijd die ik met hen heb mogen doorbrengen, behoort tot mijn meest eervolle ervaringen.

Onze veteranen zijn geweldige mensen. We beginnen aan een project van nationale groei en vernieuwing. Ik zal de creatieve talenten van ons volk aanwenden en we zullen een beroep doen op de besten en slimsten om hun immense talent in te zetten voor het algemeen goed. Het gaat gebeuren. We hebben een groots economisch plan. We zullen onze groei verdubbelen en de sterkste economie ter wereld hebben. Tegelijkertijd zullen we samenwerken met alle naties die met ons samen wíllen werken. Echt waar. We zullen fantastische relaties hebben. We verwachten fantastische, fantastische relaties. Geen droom of uitdaging is te groot. Niks van wat we willen voor de toekomst is onbereikbaar.

Amerika zal geen genoegen meer nemen met minder dan het beste. We moeten het lot van ons land terugwinnen en groots, krachtig en dapper durven dromen. Dat moet. We zullen weer dromen hebben voor ons land, dromen van schoonheid en succes.

Ik wil de wereldgemeenschap laten weten dat - hoewel we de belangen van Amerika altijd voorop zullen stellen - we iedereen, maar dan ook echt iedereen, eerlijk zullen behandelen. Alle volkeren en alle andere naties. We zullen draagvlak creëren, geen vijandigheid. Partnerschap, geen conflict.

En nu wil ik van dit moment gebruik maken om een aantal mensen te bedanken die me hebben geholpen met deze, zoals ze het vanavond noemen, uitermate historische overwinning.

Eerst wil ik mijn ouders bedanken, van wie ik weet dat ze nu op me neerkijken. Geweldige mensen. Ik heb zoveel van ze geleerd. Ze waren in elk opzicht fantastisch. Oprecht buitengewoon goede ouders. Ik wil ook graag mijn zussen bedanken, Marianne en Elizabeth, die hier aanwezig zijn vanavond. Waar zijn ze? Ze zijn ergens. Ze zijn eigenlijk erg verlegen.

Donald Trump met Vice president Mike Pence. Beeld ap
Donald Trump met Vice president Mike Pence.Beeld ap

En mijn broer Robert, mijn grote vriend. Waar is Robert? Mijn broer Robert... Ze zouden op het podium moeten staan, maar dat geeft niet. Ze zijn fantastisch. Evenals wijlen mijn broer Fred. Formidabele man. Geweldige vent. Geweldig gezin. Ik heb geboft.

Geweldige broers, zussen, ongelofelijke ouders. Melania, Don en Ivanka, Eric, Tiffany en Barron: ik houd van jullie en ik wil jullie bedanken. Vooral vanwege alle tijd die erin is gaan zitten. Dat viel niet mee.

Dat viel niet mee. Dat politieke gedoe is lastig en zwaar. Dus ik wil mijn familie hartelijk bedanken. Echt fantastisch. Bedankt, allemaal. Laura, ongelofelijk goed gedaan. Ongelofelijk. Vanessa, dank je wel. Hartelijk bedankt. Wat een fantastische groep.

Jullie hebben me allemaal zoveel gesteund, en ik kan jullie zeggen dat we met een grote groep zijn. Ze zeiden steeds dat we een kleine staf hadden. Dat valt wel mee. Kijk eens naar alle mensen die we hebben. Kijk al deze mensen eens.

En Kellyanne, Chris, Rudy, Steve en David. We hebben hier enorm getalenteerde mensen en ik wil dat jullie allemaal weten dat het heel speciaal was.

Ik wil onze voormalige burgemeester, Rudy Giuliani, in het bijzonder bedanken. Hij is ongelofelijk. Ongelofelijk. Hij reisde met ons mee en ging mee naar vergaderingen. Rudy verandert nooit. Waar is Rudy? Waar is hij?

Gouverneur Chris Christie was ongelofelijk, mensen. Bedankt, Chris. De eerste man, eerste senator, eerste vooraanstaande politicus. Ik kan u vertellen dat hij zeer gerespecteerd is in Washington, want hij is zo slim als het maar kan. Senator Jeff Sessions. Waar is Jeff? Een geweldig man. Nog een geweldig man, een geduchte concurrent. Dat was niet makkelijk. Wie is dat? Is dat de burgemeester? Is dat Rudy?

Hier. Een echte vriend van me, maar ik leerde hem kennen als concurrent, want hij was een van de mensen die zich wilde kandideren tegen die Democraten, dr. Ben Carson. Waar is Ben? Mike Huckabee is hier trouwens ook ergens en hij is fantastisch. Mike en zijn gezin. Neem Sarah mee. Hartelijk bedankt. Generaal Mike Flynn. Waar is Mike? En generaal Kellogg. Meer dan 200 generaals en admiraals hebben onze campagne gesteund. Speciale mensen.

We hebben 22 Congressional Medal of Honor-mensen. Een heel speciaal persoon, van wie werd gezegd dat hij niet met me overweg kon. We konden elke seconde met elkaar overweg. Hij is een ongelofelijke ster. Hij is - inderdaad, hoe raad u dat? Laat me u vertellen over Reince. Ja, ik zei Reince. Kijk al die mensen daar eens. Ik weet het, Reince is een superster. Ik zei: ze kunnen je geen superster noemen, Reince, als we niet winnen. Zoals Secretariat. Die inval op de racebaan in Belmont stond hij niet toe.

Reince is echt een ster en hij werkt keihard, en op een bepaalde manier heb ik dit gedaan. Reince, kom hier. Kom hier, Reince.

Jeminee, het wordt tijd dat je dit eens goed doet. Mijn God. Kom hier, zeg eens iets.'

Reince Priebus: 'Dames en heren, de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump! Bedankt. Het was een eer. Dank u, God.'

'Geweldige man. Onze samenwerking met het RNC was van zulk groot belang voor ons succes en wat we bereikt hebben, dus ik moet ook zeggen dat ik wat ongelofelijke mensen heb leren kennen.

De mensen van de geheime dienst. Ze zijn hard en slim en scherp, en ik wil ze niet tegen me in het harnas jagen, dat verzeker ik u. Wanneer ik naar een grote groep mensen wil gaan zwaaien, houden ze me tegen en duwen ze me terug in mijn stoel, maar het zijn geweldige mensen, dus ik wil de geheime dienst bedanken.

En de politie van New York City is er ook vanavond. Spectaculaire mensen, die soms helaas ondergewaardeerd worden. Wij waarderen ze. Het is een historische gebeurtenis, maar om echt geschiedenis te schrijven, moeten we uitmuntend presteren, en ik beloof u dat ik u niet teleur zal stellen. We zullen uitmuntend presteren. Ik kijk ernaar uit om uw president te zijn, en hopelijk zegt u na twee, drie, vier, of misschien zelfs acht jaar, dat velen van u zo hard gewerkt hebben voor ons. U zult zeggen dat u dat met trots deed en ik wil u hartelijk bedanken.

Ik kan enkel zeggen dat, hoewel de campagne voorbij is, ons werk met deze beweging net begint. We gaan meteen aan de slag voor het Amerikaanse volk, en we gaan het zo goed doen dat u hopelijk erg trots zult zijn op uw president. U zult erg trots zijn. Nogmaals: ik voel me vereerd.

Het is een fantastische avond. Het waren twee fantastische jaren, en ik houd van dit land. Dank u.

Hartelijk dank. Bedankt, Mike Pence.'

Vertaling: Lisa Negrijn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden