'Ik zag overal bloed. En messen'

Twee radicale moslims reden een Britse soldaat klem en hakten hem vervolgens dood. 'We zullen de strijd tegen het Westen nooit staken.'

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - 'Bloed, bloed, overal zag ik bloed liggen. En messen. Nee, de arme soldaat zelf niet. Over zijn lichaam lag al een zeil.' Lichtelijk overstuur vertelt de 17-jarige Lucy Wiggins, iets gehinderd door de piercing in haar tong, over de barbaarse slachtpartij die tweehonderd meter van haar huis in Zuidoost-Londen heeft plaatsgevonden.

Haar halfbroertje Mark heeft alleen twee schoten gehoord. 'Onze meester riep iedereen naar binnen. Of ik bang was? Niet echt. Ik vond het wel spannend', zegt de leerling van deMulgrave-basisschool, welke zich naast de plek bevindt waar Londen haar eerste terroristische aanslag sinds acht jaar beleefde.

In augustus galmde de Olympische medaillemuziek van Vangelis over het terrein van de Koninklijke Artilleriekazerne in de garnizoenswijk Woolwich. Negen maanden later klonk bij de kazernepoorten iets heel anders. 'Allahu akbar!', schreeuwde een zwarte, geradicaliseerde moslim woensdagmiddag rond half drie. Een religieuze strijdkreet met een Londens accent. In de voorafgaande minuten had de terrorist, samen met een geestverwant, een Britse soldaat op barbaarse wijze afgeslacht. Eerst hadden de twee hem met hun auto aangereden, om vervolgens met hakmessen op hem in te steken. Het witte Help for Heroes-T-shirt was binnen mum van tijd rood. Volgens getuigen zou de soldaat zelfs zijn onthoofd.

Na het toegetakelde lichaam naar het midden van de straat te hebben gesleept, bleven de moordenaars rondhangen. Een ervan liet zich filmen en fotograferen, eerst door geschrokken passanten, later door de pers. In zijn vuurrode handen hield hij twee steekwapens. In naam van de Almachtige zei hij de strijd tegen 'jullie', het Westen, nooit te zullen staken. Het zei hem te spijten dat ook vrouwen getuige waren van het bloedbad. Na een goed kwartier arriveerde een speciale politie- eenheid, die hij meteen begon te bedreigen. De agenten schoten de twee neer. Het genoegen van het martelaarschap proefden ze niet.

Een van de twee mannen is, meldt een verslaggever van Newsnight, een jihadi van Nigeriaanse komaf, die lange tijd in de Verenigde Staten heeft gewoond. Hij was bij de autoriteiten bekend.

Een paar uur later is de omgeving goeddeels afgesloten. Na de pers te hebben geïnformeerd, doen de ooggetuigen hun verhaal op het politiebureau. De daders worden verpleegd in het nabijgelegen ziekenhuis. Aan de rand van de plek des onheils wachten moeders totdat ze hun kinderen van school kunnen halen. Iets verderop benaderen jongeren in half-afgezakte trainingsbroeken en capuchons journalisten om hun al dan niet bedachte verhaal te doen, maar eerst willen ze geld zien.

Elders in de stad heeft de minister van Binnenlandse Zaken het nationale crisiscomité bijeengeroepen. De Londense burgemeester Boris Johnson veroordeelt de moordaanslag als 'ziekmakend' en 'onvergeeflijk'. De eerste kritiek op het werk van de veiligheidsdiensten komt los. In de betegelde voortuin van hun woning aan Rectory Place praten Lucy en haar zus Kristyn na over het bloed, de wapens en over hun wijk die, verzekeren ze, een stuk beter is dan deze lijkt. Hun relaas wordt verstoord door de bel van de ijscoman, die een kleine drie uur na de terreurdaad zijn opwachting maakt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden