Interview

'Ik zag een man met zijn hoofd hier en zijn lichaam daar'

Jan Hunin
Al-Khalil Alejji. Beeld Maksymilian Rigamonti
Al-Khalil Alejji.Beeld Maksymilian Rigamonti

'Op een dag, een maand geleden ongeveer, werd ik opgebeld door vrienden. Ze zeiden dat ze naar Europa wilden. 'Ga je mee', vroegen ze. Ik zei: 'Oké, laten we vertrekken.'

'We hadden genoeg van Syrië. Elk jaar zeiden we: 'Nog een jaar en de oorlog is voorbij.' Maar het werd alleen maar erger en erger. Iedereen hier heeft iemand verloren: een vader, een broer of een neef. We willen niet sterven en daarom zijn we hier. Wil jij soms sterven? Wanneer de oorlog voorbij is, gaan we met z'n allen terug, daar ben ik zeker van, maar vandaag de dag bestaat Syrië niet meer. Het is van de kaart verdwenen. Je hebt Islamitische Staat, je hebt Bashar al-Assad, je hebt het Vrije Syrische Leger, er zijn wel acht of negen bendes, iedereen vecht voor iets.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'Ik kom uit Deir ez-Zor, een stad in het oosten van Syrië. Islamitische Staat is er aan de macht. Je ziet er mensen uit Afghanistan, uit Algerije, uit Saoedi-Arabië, uit Qatar, uit Irak, uit Europa, uit de Verenigde Staten, uit Brazilië, uit Afrika, noem maar op. De ene helft komt uit Syrië, de andere helft van elders. Het is gemengd.

'Ik studeerde voor elektrotechnisch ingenieur, maar nu mag je er niet eens meer roken of naar muziek luisteren. Ik zag een man met zijn hoofd hier en zijn lichaam daar, kan je dat geloven? Ze hadden zijn hoofd afgehakt.

Fort Europa

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de ongekende vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn de migranten, wat zijn de gevolgen en kan het ook anders? Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie.

Rubberboot

'Ik ga je een verhaal vertellen. Je zult het niet geloven. Aan de Turkse kust stond ons iemand met een rubberboot op te wachten. Iedereen moest duizend dollar betalen. 'Zie je die lichten daar?' zei de man. 'Dat is Kos. Start de motor maar. Hiermee vaar je, daarmee stop je, hiermee ga je naar links en daarmee naar rechts. Vertrek maar.' En dat was het dan. We stonden er alleen voor. Met 66 mensen zaten we in een rubberboot van zesenhalve meter. Bij elke beweging maakte de boot water. Ik wist voor 90 procent zeker dat we kopje onder zouden gaan. Drie uur waren we onderweg. Toen een Griekse soldaat ons zag, begon die te huilen. Hij kon zijn ogen niet geloven. Hij zette zijn bril af en ging in de auto zitten. Allah heeft ons gered.

'Vanuit Griekenland reisden we naar Macedonië, en nu zitten we hier in Servië aan de grens met Hongarije. Al mijn bezittingen zitten in dit kleine tasje: mijn paspoort, mijn documenten, foto's van mijn familie en vrienden, twee pakjes sigaretten, mijn telefoon, een simkaart die we in Griekenland cadeau gekregen hebben, twee telefoonopladers, iets tegen hoofdpijn en een deodorantspray. That's it, man. Reservekleren heb ik niet. Mijn T-shirt - 'Keep one rolled' ja, dat is van Bob Marley - heb ik gewassen in een pension in Belgrado.

'Ik heb nog een klein beetje geld over. Ik ga proberen in Duitsland te komen. Maar als ik in Hongarije moet blijven, is het ook goed, zolang ik maar ver van de oorlog ben. Alles is beter dan Syrië.'

Dossier

Lees hier alle Fort Europa stukken terug

Alles wat Al-Khalil Aleji bezit, past in een tasje. Beeld Maksymilian Rigamonti
Alles wat Al-Khalil Aleji bezit, past in een tasje.Beeld Maksymilian Rigamonti
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden