Ik word genoemd... Jan Anthonie Bruijn

Anderhalve week voordat de VVD haar verkiezingsprogramma presenteerde, lekten de hoofdlijnen al uit. Nota bene de voorzitter van de programmacommissie sprak vrijmoedig met Het Financieele Dagblad....

Toch wordt het prof. dr. Jan Anthonie Bruijn (52) niet nagedragen. Sterker: in Haagse kringen wordt hij getipt als minister van Volksgezondheid of van Onderwijs.

Bruijn studeerde geneeskunde aan de Johns Hopkins University in Baltimore en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als hoogleraar in Leiden is hij gespecialiseerd in ziektes van het immuunsysteem, met name nierziektes. Zijn ‘h-index’ is 42. Dat wil zeggen dat 42 van zijn wetenschappelijke publicaties minstens 42 keer zijn geciteerd door andere wetenschappers.

Ook is Bruijn lid van de Onderwijsraad. In die hoedanigheid pleitte hij in 2008 bij de Tweede Kamer ervoor kleuters spelenderwijs kennis te laten maken met het Engels.

‘Bruijn zou voor de VVD en Rutte als premier een safe pair of hands zijn’, speculeert de gespecialiseerde website ScienceGuide. ‘Hij kent het hoger onderwijs en research & development-veld goed, is via de Onderwijsraad zeer ingevoerd in de bredere problematiek van primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.’

Hoewel onbekend bij het grote publiek, is Bruijn een prominent VVD-lid. De oud-voorzitter van de VVD-afdeling Wassenaar is ook lid van het curatorium van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden