Ik word genoemd Edith Schippers

De vrouw achter Mark Rutte (43) heet Edith Schippers (45). Terwijl Rutte de afgelopen jaren voor de buitenwereld het gezicht van de VVD was, bewaakte Schippers intern de orde bij de fractie in de Tweede Kamer....

Sinds de verkiezingen van 9 juni is zij Ruttes secondant bij de opeenvolgende formatiepogingen. Als de VVD in het kabinet komt, gooit ze hoge ogen om minister te worden. Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt voor de hand, en daarover heeft ze eigenzinnige ideeën.

Schippers staat pal voor verdere uitwerking van het ziektekostenstelsel dat in 2006 door VVD-minister Hans Hoogervorst in de steigers is gezet. Meer marktwerking of concurrentie tussen zelfstandige zorginstellingen ligt in het verschiet.

Wel is Schippers fel gekant tegen ‘verticale integratie’, waarbij ziektekostenverzekeraars (deels) eigenaar worden van ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Dat is volgens haar slecht voor de belangen van patiënten en de zorgverlening. Hiermee staat ze lijnrecht tegenover de huidige (demissionaire) minister van Volksgezondheid Klink (CDA).

Schippers is sinds 2006 vicefractievoorzitter van de liberalen. Ze geldt als de klusjesvrouw van Rutte. In 2006 hielp ze hem Rita Verdonk uit de fractie te zetten toen die Ruttes leiderschap bleef betwisten.

Ze heeft zich ontwikkeld tot spin in het VVD-web. In de oppositie tegen het kabinet-Balkenende-Bos werd onder haar leiding over ‘alle’ onderwerpen in de fractie gediscussieerd. Zo kreeg Schippers kennis van alle dossiers en gevoeligheden.

Ondanks haar portefeuille zorg bleef ze voor de buitenwereld vrijwel onbekend. Dat veranderde een beetje toen ze lid werd van de commissie-De Wit, die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt.

Maar haar hart ligt bij de zorg. In de jaren negentig werkte Schippers eerst als medewerker van toenmalig zorgwoordvoerder in de Kamer Dick Dees, later als beleidsmedewerker zorg. Daarna hield ze zich vijf jaar met zorg bezig voor werkgeversorganisatie VNO-NCW. In 2003 keerde ze als volksvertegenwoordiger terug in de Kamer, om zich opnieuw met zorg bezig te houden. Een ministerschap op Volksgezondheid vormt dus de logische bekroning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden