Ik word genoemd Dick Sluimers

Dick Sluimers (57) valt in de categorie ‘grote onbekenden’ in de Haagse politiek. Toch valt de naam van de voorzitter van pensioenuitvoerder APG geregeld als kandidaat voor een ministerspost namens de VVD....

Sluimers was een van de drijvende krachten achter de financiële paragraaf van het liberale verkiezingsprogramma. Als voormalig directeur-generaal Rijksbegroting van het ministerie van Financiën kent hij de begrotingssystematiek als zijn broekzak.

Dat bleek: in de doorrekening van het Centraal Planbureau scoorde de VVD het best op zaken als werkgelegenheid en degelijke overheidsfinanciën. Sluimers en de financiële commissie maakten handig gebruik van tijdgebrek bij het CPB, waardoor de negatieve koopkrachteffecten van de VVD-plannen nauwelijks in beeld kwamen.

Sluimers studeerde economie in Rotterdam, en politieke wetenschappen in Amsterdam. Hij werkte bij verschillende ministeries, voor hij door een headhunter werd benaderd om bestuurder te worden bij het ABP, het pensioenfonds voor de ambtenarij. Inmiddels is hij de hoogste man van APG, dat tientallen miljarden aan pensioengeld van ambtenaren en bouwvakkers beheert.

‘Strategisch messcherp, een goede uitlegger van de meest complexe zaken, magistraal met cijfers, iemand die zijn woord houdt, en een prachtig gevoel voor humor’, zegt oud ABP-directeur Jaap Maassen over hem.

Zeer gekwalificeerd voor een ministerspost, kortom. De grote vraag zal eerder zijn of Sluimers straks zelf wel in het kabinet wil stappen, denkt Maassen, die de VVD’er nog wekelijks spreekt. Zeker als ‘Financiën’ er niet inzit, omdat Jan Kees de Jager op die post blijft zitten. ‘Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld Economische Zaken nou niet meteen numero uno op zijn lijst is’, zegt Maassen.

Volg de (IN)formatie via www.twitter.com/binnenskamers

Met bijdragen van Douwe Douwes en Jan Hoedeman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden