'Ik word bang van het verschuivende euthanasie-klimaat'

Het debat rond euthanasie wordt weer in alle hevigheid gevoerd na de omstreden uitzending van De Levenseindekliniek, vorige week op NPO2 (hier terug te kijken). Maar ook brieven van lezers over het museumdepot en windmolens.

Fragment uit de documentaire De Levenseindekliniek. Beeld NTR
Fragment uit de documentaire De Levenseindekliniek.Beeld NTR

Schatten horen niet op bedrijventerrein

Aan het onderzoek naar het museumdepot dat de Volkskrant heeft gedaan onder de 70 in 2014 best bezochte musea van Nederland, hebben ook de Gemeentemusea Deventer meegedaan (V, 19 februari). Dat is interessant, want de wethouder van Cultuur van de gemeente Deventer heeft de gemeenteraad in 2013 voorgesteld die musea op te heffen, onder meer vanwege te lage bezoekcijfers: 'Het museum is geen zelfstandige publiekstrekker en de kosten van instandhouding wegen niet op tegen het relatief geringe aantal bezoekers'. De gemeenteraad heeft daarmee ingestemd en dus is het historisch museum de Waag in september 2014 gesloten. Het personeel is ontslagen, en de collectie is opgeborgen in een depot op een bedrijventerrein in Zwolle.

Het historisch museum is opgevolgd door een zelfstandig zogeheten productiehuis met de opdracht uit de historische collectie en de kunstcollectie tentoonstellingen te organiseren op locatie. Dat is tot heden niet gelukt, ondanks een jaarlijkse subsidie van ruim een miljoen euro. Hetzelfde bedrag waarvoor het historisch museum goed functioneerde met professionele krachten, en een semipermanente opstelling en een redelijk aantal tentoonstellingen per jaar realiseerde. Wat wellicht wel gaat lukken, is het inrichten van een 'schatkamer' met 200 zogenaamde topstukken uit de collectie, in het voormalige museum. De gehele collectie omvat 40 duizend historische en kunsthistorische objecten uit 13 eeuwen. Dat betekent dat straks misschien 0,5 procent van die collectie voor het publiek te zien is. Een triest dieptepunt.

Henk Slechte, Schiedam

Huppakee

Actieve euthanasie zoals de Levenseindekliniek toepast (O&D, 20 februari) roept veel vragen op. De andere vorm van beëindiging van het leven de palliatieve sedatie met dood tot gevolg wordt hierbij nauwelijks belicht. Veel toegepast door huisartsen omdat deze vorm van euthanasie toegestaan is en makkelijker uit te voeren. Uiteraard moet een huisarts zich aan de richtlijnen houden maar de controle op de uitvoering is helaas niet, zoals bij actieve euthanasie, duidelijk geformuleerd.

Mijn vader is na een week, omdat hij in de war was, door de huisarts met instemming van zijn vrouw, palliatief gesedeerd en binnen twee dagen overleden. Hij was niet terminaal, regelmatig ook helder, De huisarts heeft getracht met medicatie zijn onrust te bestrijden, maar niet goed onderzocht waar zijn verwardheid vandaan kwam.

Het criterium ondraaglijk lijden (psychisch) is voor de huisarts en de echtgenoot van mijn vader, reden geweest om tot sedatie over te gaan. Wij, zijn kinderen waren het niet eens met deze beslissing, maar hadden niet de juridische mogelijkheden om zijn overlijden tegen te houden.

Huppakee, door palliatieve sedatie, vereist net zoals actieve euthanasie, duidelijke voorwaarden om het leven te beëindigen.

Annabel Flapper, Arnhem

Lees meer over het euthanasie-debat

De dood van Hannie Goudriaan in de documentaire Levenseindekliniek veroorzaakte veel ophef. 'Dit was executie', klonk het. Maar wat liet de documentaire niet zien? Maud Effting doet verslag. (+)

Henk Blanken, oud-redacteur van de Volkskrant, heeft zelf parkinson en schrijft erover in het nuvolgende stuk over de doodswens van een demente vriend. 'Je bent precies zo in de war als je nooit wilde worden, maar kunt niet bevestigen dat je juist daaróm dood wil gaan.' (+)

Volgens Victor Lamme, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap, bevindt de Nederlandse euthanasiepraktijk zich op een hellend vlak. Lees zijn opiniestuk terug.

Ik word bang

Begrijpt u me een beetje, als ik als oudere, in toenemende mate niet alleen woedend maar ook echt bang word van het verschuivende maatschappelijke klimaat rond euthanasie? Hoe gruwelijk, als je niet alleen een mevrouw Goudriaan kunt vermoorden (een ander woord ken ik er echt niet voor) maar het ook nog eens straffeloos mag kunnen doen en uitzenden naar miljoenen huiskamers? Waar blijven de vakbonden en ouderenbonden die mijn belangen zouden moeten behartigen? Van het OM en de politiek moet je het ook al niet hebben.

W. Stoop, Santpoort Noord

Een huisarts moet zich aan de richtlijnen van euthanasie houden maar de controle erop is niet duidelijk geformuleerd. Beeld anp
Een huisarts moet zich aan de richtlijnen van euthanasie houden maar de controle erop is niet duidelijk geformuleerd.Beeld anp

Dementieteams

Wat ik mis in de discussie over euthanasie bij dementie is een analyse van de zorg/hulpverlening aan dementerenden. Als projectleider bij een grote thuiszorgorganisatie heb ik samen met verpleegkundigen en verzorgenden 'dementieteams' ontwikkeld.

Teams waarvan de medewerkers, op grond van affiniteit en ondersteund door een gerichte bijscholing, uitsluitend bij dementerenden werken. Aanleiding hiertoe was de constatering dat specifieke kennis ontbrak, en dat niet iedereen affiniteit heeft met deze doelgroep.

Het positieve gevolg is, dat al in een redelijk vroeg stadium met alle betrokkenen structureel geëvalueerd kan worden hoe het er voor staat. Uiteraard komen ook vaak vragen over de mogelijkheden van euthanasie aan de orde.

Dit leidt ertoe dat vanaf het begin gesproken kan worden over de dilemma's van de toekomst. Volgens mij zijn er te weinig van dit soort initiatieven.

Marga Folkers, Groningen

Hoezo grotere windmolens

De voorzitter van de Nederlandse Wind Energie Associatie liegt of beheerst basale wiskunde op havo-niveau niet (O&D, 20 februari). Hij schrijft dat grotere windmolens exponentieel meer wind vangen voor meer groene energie. Zijn de wieken twee keer zo groot, dan neemt de opbrengst een factor vier toe, zegt hij. Er is echter sprake van een kwadratisch, niet van een exponentieel verband. Als de wieken tien keer zo groot zijn, dan neemt de opbrengst jammer genoeg niet toe met een factor 2 tot de macht 10 (dit is 1024!) maar met de factor 102, en dat is 100.

Het is dus naïef om te denken dat schaalvergroting regelrecht leidt tot hogere opbrengsten. En het verband is zeker niet exponentieel!

Dat betekent niet direct dat het tegendeel waar is, maar de redenering is niet zo eenvoudig en vraagt om veel complexere berekeningen.

Goossen Karssenberg, leraar wiskunde op Texel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden