Ik wilde alleen MasterChef doorspoelen, maar XS4all maakt het niet makkelijk

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: tv-rechten.

MasterChef Australië.

Ik wil het laatste stuk kijken van het gestranderuimtevaardersepos The Martian, dat ik met mijn XS4all-kastje heb opgenomen op Net5 (later zal duidelijk worden waarom het specifiek vermelden van deze zender relevant is). Ik wil de film kijken in de tv-app van XS4all - ik lig in bed - waarmee je op te nemen programma's kunt aanvinken en terugkijken.

Nu is 'opnemen' een beetje een raar woord in dit geval, want alle programma's staan natuurlijk gewoon in de cloud. Ik neem niks op, er wordt op de server van XS4all een vinkje gezet dat mij toegangsrechten geeft tot dat programma.

Ik start de opgenomen - of zo u wilt 'aangevinkte' - film en onderin beeld verschijnt het voortgangsbalkje. Ik wil vooruitspoelen want ten eerste begint de opname met een stuk MasterChef Australië en ten tweede wil ik alleen het laatste half uur van The Martian zien.

Alleen geeft het balkje geen sjoege. Waar het normaal gesproken wit is en een knop heeft die je kunt verschuiven is het balkje nu helemaal geel en is er geen knop te bekennen. Opname opnieuw geopend, nog steeds niks. App opnieuw opstarten dan maar: weer niks. Sterker nog: de opname begint elke keer weer van voor af aan waardoor ik steeds weer datzelfde stukje MasterChef Australië te zien krijg en ik zo langzamerhand de deelnemers - die verder ook niks aan de hele situatie kunnen doen - een enkeltje Mars toewens.

Alle reclames kijken

Uiteindelijk hou ik het op een storing en geef het op. Via Twitter verstuur ik een berichtje aan XS4all, dat ik in de app niet vooruit kan spoelen. De volgende dag krijg ik een reactie: 'Dat klopt, de omroep wil namelijk dat je alle reclames bekijkt.' En dus kijk ik de film dan maar gewoon via het tv-kastje. Waarop ik gewoon alle reclames over kan slaan. En tenminste niet opnieuw de eerste anderhalf uur van The Martian - én vijf tergend lange minuten MasterChef Australië - hoef te kijken.

Kleine tip voor XS4all: als een zender de rechten op programma's beperkt en ik daardoor niet kan spoelen, meld dat dan even in de interface. Nu draaide mijn 'even snel het einde van de film kijken' uit op een gestrande-tvkijkersepos. Ook nog een tip voor Net5: doe eens even heel snel normaal.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.