Ik wil weten voor welk Europa ik ga stemmen

Bij het referendum over de Europese Grondwet spelen voor mij als Nederlandse kiezer twee zaken een rol: welke beleidsterreinen gaan horen bij 'Europa', welke blijven Nederlands; hoe verloopt de besluitvorming binnen Europa....

Bij de informatieverstrekking over beide aspecten voel ik mij door de politieke partijen onvoldoende serieus genomen. Gesteld wordt dat het simpelweg een keuze is vóór (vinden ze goed) of tegen (wordt 'belachelijk' genoemd) Europa. Niet een keuze voor welk Europa.

Persoonlijk zou ik graag een Europa zien met zoveel mogelijk landen (ook Turkije) en met glasheldere maar zo beperkt mogelijke bevoegdheden.

Alleen waar gezamenlijkheid duidelijk voordeel biedt, moet hiervoor worden gekozen. Anders horen we straks naast 'mag niet van Den Haag' ook steeds vaker 'mag niet van de EU' als argument om een zinvol beleidsvoorstel van tafel te halen. Dat gebeurt nu al regelmatig en op voor de burger volstrekt onbegrijpelijke terreinen.

De Nederlandse soevereiniteit binnen Europa is in het verleden zwaar bevochten (onder andere in de Tachtigjarige Oorlog). De politiek moet goede redenen aanvoeren om daarvan nu een deel op te geven.

Zolang dat niet gebeurt, lijkt het me, net als Ronald Plasterk, raadzaam tegen te stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden