Ik wil status verdienen met prestaties voor de klas, niet met bankrekening

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 3 juni 2017.

Redactie
Leerlingen beoordelen met behulp van de app OnzeLes op hun telefoon hun leraar. Foto ter illustratie. Beeld Marcel van den Bergh
Leerlingen beoordelen met behulp van de app OnzeLes op hun telefoon hun leraar. Foto ter illustratie.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: respect door prestaties

Volgens Judith Elshout is meer salaris dé weg naar meer respect voor de leraar (O&D, 1 juni). Uit haar enquêtes bleek dat mensen respect voor een belangrijk deel toekennen aan beroepen waarmee je flink geld verdient. Jammer voor die mensen: kom vooral niet naar het onderwijs. Er zijn al genoeg bullshitjobs waarvan de status alleen is gebaseerd op een hoog salaris en gevraagd opleidingsniveau.

Ik voel me door die focus op het salaris miskend en beledigd. Meer salaris is grotendeels blind voor onze hoofdtaak: goed onderwijs geven aan leerlingen. Ik ontleen status aan mijn prestaties, aan het geven van goed onderwijs. Ik krijg niet meer tijd per leerling van meer salaris. Ik krijg tijd als er mensen komen die mijn simpele werkzaamheden overnemen. Ondersteunende krachten die onderbouwtoetsen nakijken zodat ik ze kan analyseren of mensen die mijn ogen vervangen als ik bij een toets moet surveilleren.

Nu voelt het als of ik elke periode afsluit met een berg onafgemaakt werk, zodat ik onvoorbereid de volgende periode in rol. Geef me ruimte om mijn mentoraat écht goed vorm te geven, om feedback te geven bij toetsen. Geef me tijd om goede, creatieve initiatieven van leerlingen te begeleiden, tijd om vakliteratuur om te zetten naar betere lessen en meer van mijn collega's te leren. Ik wil mijn leerlingen recht doen, meer dan dat. Ik wil ze helpen zichzelf te verbazen.

Een basisschoolleraar verdient niet veel, maar als ingrijpen van de overheid alleen leidt tot een salarisverhoging, is dat een armoedige oplossing. Dan hoeft ze niet na te denken, geen onderscheid te maken, geen visie te hebben. Een perverse prikkel op het loonstrookje kalmeert elke groep werknemers: opium voor het volk.

Ik wil status verdienen met mijn prestaties voor de klas, niet met mijn bankrekening.

Albert Mark van Leeuwen, docent filosofie en natuurkunde op het Gymnasium Camphusianum, Gorinchem

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Treinkapers

Arnon Grunberg schrijft in zijn Voetnoot 'De Punt' op 2 juni als reactie op briefschrijver Jan van Tricht (31 mei) die meent dat treinkapers zoals bij De Punt bewust risico's nemen en niet moeten klagen als ze gedood worden: 'Klinkt redelijk, maar standrechtelijke executies zijn verboden.'

De mariniers worden door onze overheid naar een stel levensgevaarlijke treinkapers gestuurd. Hoe voel je je als marinier als er een treinkaper op de grond ligt van wie jij niet weet of hij echt dood is of dat hij toneelspeelt? Succes met het nemen van het besluit, u heeft hiervoor een nanoseconde de tijd. Volgens mij moet het oordelen over de handelwijze van deze moedige mariniers niet worden overgelaten aan juristen of journalisten met belangstelling voor het oorlogsrecht, maar aan de mensen uit het (mariniers)vak zelf.

Kees de Jong, Utrecht

'Als ze te veel trillen, schiet je ze kapot, die lui'

Geluidsopnamen van de bevrijdingsactie in een trein bij De Punt zijn na veertig jaar vrijgegeven (+). De vraag of mariniers kapers hebben geëxecuteerd bij de actie blijft de overheid achtervolgen.

Excecuties

Waar haalt Arnon Grunberg de wijsheid vandaan dat de executie van de kapers van Bus 300 in Israël,nadat de kaping geeindigd was, enigszins te vergelijken is met wat er gebeurde in De Punt? Er zijn geruchten, beschuldigingen en geluidsopnamen, maar er is nog helemaal geen bewijs dat er sprake was van executies.

Ronald Bon, Amsterdam

Volwassenencrèche

Volgens Job van de Voort hebben 'bullshitjobs' wel degelijk nut omdat mensen werk nodig zouden hebben om te kunnen overleven (O&D, 2 juni) . Dat was lang geleden, nu leven we in een hoogtechnologische samenleving waarin het essentiële werk door een beperkt aantal mensen en hun machines, robots en software gedaan wordt. Loonarbeid is hierdoor voor driekwart verworden tot volwassenencrèche. Mensen hebben geen intrinsieke behoefte aan loonarbeid; wel aan zingeving, voedsel en een schuil/woonplaats. Dus in eerste instantie hebben ze behoefte aan een basisinkomen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, volgt een zinvolle dagbesteding vanuit die basis meestal vanzelf. Wantrouwen moet plaatsmaken voor vertrouwen in de mens en zijn zingevingscapaciteiten.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Superleuk

Ik heb wel begrip voor Wim Zevering (O&D, 2 juni), die vindt dat de twee reuzenpanda's te veel aandacht kregen in de Volkskrant. Maar ach, deze dieren doen geen kwaad en leveren een leuk plaatje op. Wat niet leuk is om naar te kijken zijn de foto's op pagina 16 en 17 (+) gisteren van de martelingen waarmee de Iraakse elite-eenheid IS denkt te bestrijden. Voorzichtig heb ik deze bladzijden uit de krant gelicht zonder ernaar te kijken. Dit om een verpest humeur en nachtmerries voor te zijn. En om te voorkomen dat mijn kleindochter (9) die straks komt, de foto's te zien zou krijgen. Ja, de plaatjes van de reuzenpanda's vond zij 'superleuk'.

Elly van der Togt, Nijmegen

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Mooi grijs haar

Ik ben een vrouw van 67 die, sinds ze grijs werd (zo'n twintig jaar geleden), gestopt is met het verven van haar haar. Ik vond mijn eigen kleur(donkerblond) nooit zo geweldig en maakte het dus wat lichter en lang geleden, in het hennatijdperk, zelfs rood.

Al jaren zie ik jonge vrouwen die veel geld uitgeven bij de kapper om dezelfde grijze kleur te krijgen die ik nu van nature heb. De opmerking in de brief van A. de Roos (O&D, 1 juni) dat de babyboomers zich uitstekend verzorgen en dus geen grijs haar hebben is ronduit beledigend voor al die babyboomers met grijs haar.

Kom vooral niet naar Amsterdam, want u zou erg schrikken van de grote hoeveelheden 'onverzorgde' babyboomers die daar rondlopen.

Ria Ligthart, Amsterdam

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Ik ben grijsaard, nou en?

Beste Ariane de Roos, ik ben grijsaard, dus geen toekomstige grijsaard, want 78 jaar. Ik betwijfel of grijs haar te maken heeft met jezelf niet uitstekend verzorgen.

Ik ben al heel lang grijs, maar verzorg mezelf goed, dank u.

Lucette Bletz, Amsterdam

Stripboek Kennedy

Het is verheugend te vernemen dat er, na veertigduizend boeken over de Kennedy's, nu ook een stripboek over het leven van JFK is voor stripminnend Nederland (V, 31 mei (+)). In de recensie wordt de inderdaad volop gedocumenteerde sympathie van Jack Kennedy voor nazi-Duitsland als naïef gekarakteriseerd.

Onvermeld blijft dat zijn vader Joe, samen met vele andere prominenten uit die tijd als Henry Ford en Charles Lindbergh, een overtuigde antisemiet en defaitist was. Zijn overtuigingen wekten zelfs in het isolationistische Washington van 1940 zo veel afkeer op dat hij in november van dat jaar door Roosevelt als ambassadeur ontslagen werd.

Chamberlain, daarentegen, wordt in de recensie omschreven als lafaard. Dat is een beetje kort door de bocht. Bij mijn weten zijn historici het er tegenwoordig over eens dat Chamberlain in 1938 in München het enige deed wat hij toen kon doen: tijd winnen en zorgen dat de verouderde Britse oorlogsmachine op termijn het hoofd kon bieden aan de nazi's, in de wetenschap dat oorlog op termijn onvermijdelijk zou zijn.

En daar is hij volledig in geslaagd.

Bas van de Weg, Goes

Pagina uit De Kennedy Files. Beeld
Pagina uit De Kennedy Files.Beeld

Beperk immigratie

Agnes Dinkelman schreef 'beperk immigratie zo veel mogelijk' (O&D, 1 juni). Laat asielzoekers weer asiel aanvragen bij de (Nederlandse) ambassades. Tot 2003 was dat mogelijk. Als gevolg van een wijziging in de definitie van het begrip vluchteling in de Vluchtelingenwet van 2001 niet meer.

Vanaf 2001 kun je namelijk alleen nog maar een vluchteling zijn als je fysiek aanwezig bent in Nederland. De Libië-Italiëroute droogt vanzelf op als de ambassaderoute aantrekkelijker wordt gemaakt. Ideetje van de VVD? Nee hoor, gewoon van GroenLinks. Opvanghuizen bouwen in Libië is echt weggegooid geld, ze staan over twee jaar weer leeg.

Stop dat geld dan maar liever in duurzame wijken en opvangcentra nabij ambassades.

Kees de Jong, Utrecht

Trump zegt klimaatakkoord op: VS wandelen economische ijstijd in

Amerikaans belang

De kop boven het openingsartikel 'Trump stelt belang VS boven klimaatverdrag' klopt niet. Die zou eigenlijk moeten zijn: Trump stelt (financieel) kortetermijnbelang van zichzelf, van een aantal personen en bedrijven boven dat van ieder ander. Het belang van de inwoners van de Verenigde Staten wordt juist gediend met het Klimaatakkoord van Parijs.

Joke van der Ham, Utrecht

Hele klus

Kunnen we onderhand niet concluderen dat Trump alle besluiten van Obama onderuit probeert te halen? Sinds Obama tijdens het Correspondents Dinner van 2011 de draak met Trump heeft gestoken, is de vijandschap van Trumps kant onmiskenbaar.

Eerst Obamacare onderuit proberen te halen, belastinghervorming in het voordeel van vooral Trump zelf, nu dit, de erfenis van Obama dient volgens dit 'heerschap' weggevaagd te worden.

Een ieder die enig commentaar op Trump of zijn beleid heeft, wordt als 'vreselijk' door hem weggezet. Als hij zo doorgaat, kan hij maar beter de spotprent van Bas van der Schot van afgelopen week uitvoeren en een hoge muur/dam om de gehele VS bouwen, die zal hard nodig zijn. Make America great again gaat nog een klus worden ná dit presidentschap.

Maud Kochx, Heemskerk

null Beeld afp
Beeld afp

IJstijd

Dat volgens Donald Trump klimaatverandering een fabeltje is, is helemaal niet zo'n gek idee, als je je realiseert dat de Verenigde Staten de economische ijstijd in gewandeld zijn.

Ivar Schute, Leiden

Hypocriet

De kritiek op de opzegging van het klimaatakkoord gaat voorbij aan de vaststelling in het klimaatakkoord dat nucleaire energie, als enige grootschalige schone energiebron, een essentiële rol inneemt om de CO2-uitstoot te verlagen. In de VS draagt kernenergie daar met 19 procent aan bij.

Daarnaast is Amerika de grootste producent van windenergie ter wereld, hoewel het aandeel in de totale elektriciteitsvoorziening gering is.

De bijdrage van kernenergie als schone energiebron van ons land is slechts 3,7 procent. Omdat geen rekening wordt gehouden met bovengenoemde doelstelling, is de Nederlandse kritiek hypocriet.

Marino Pieterse, Amsterdam

Meer over Trump en het klimaatakkoord

Amerikaans offer
Trumps klimaatbesluit bevestigt zijn doctrine: Amerika tegen de rest.

Klimaatbeleid gaat door, met of zonder VS
Wat betekent het besluit van de VS voor het klimaat wereldwijd? (+) En voor de economische en geopolitieke verhoudingen?

Amerikaans vacuüm
Terwijl in Amerika het getouwtrek om het klimaatakkoord zijn ontknoping nadert, besluiten Europa en China tot hechtere samenwerking.

'Hij zet Amerikanen op tweede plaats'
Dit zijn de reacties op Trumps anti-Parijsbesluit.

Goed klimaatjaar
Met het van kracht worden van het akkoord is in 2016 een basis gelegd voor een klimaatneutrale wereldeconomie (+). Daar verandert geen Trump iets aan.

Hoofdpunten
Het historische klimaatakkoord tussen 195 landen, afgesloten in Parijs eind 2015, staat bol van de compromissen. Dit zijn de hoofdpunten (+).

Ambitieus genoeg?
Wat waren de grote kwesties die ten grond lagen aan het klimaatakkoord? Vijf vragen over de klimaattop in Parijs (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden