Ik wil niet dat mijn man gemasseerd wordt door een vrouw - wat zou u doen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn man liet zich tot voor kort masseren door een masseuse. Voordat ik hem acht jaar geleden leerde kennen, kwam hij al bij haar. Ik heb gezegd dat ik het geen prettig idee vond dat hij zich liet aanraken door een andere vrouw. Onlangs is zij gestopt en ik kwam erachter dat hij een nieuwe masseuse heeft. Ik vind het stiekem dat hij mij daarover niet heeft ingelicht. Zelf zou ik mij nooit laten masseren door een man als het niet om medische redenen was. Ik ervaar dit als een schending van de intimiteit tussen partners. Hij trekt zich van mijn gevoelens niets aan. Wat zou u doen?

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend.

Praat over uw wantrouwen

Jaren geleden hadden wij een fantastische masseuse maar jammergenoeg is zij gestopt. Nu boeken wij als we naar de sauna gaan allebei een massage. Soms word je door een man en soms door een vrouw gemasseerd. Ik raad u aan om ook eens naar de masseuse van uw man te gaan. Waarom denkt u dat uw man u niet heeft verteld dat hij weer naar een masseuse gaat? Als u hem niet vertrouwt zegt dat meer over u dan over hem. Of hebt u redenen om aan te nemen dat u wantrouwen terecht is? Ga maar eens zitten voor een goed gesprek.

Frances Heijmans (71), Beemster

Beeld thinkstock

Andere masseur nemen

Professionele massages zijn geen inbreuk op de intimiteit tussen partners mits er geen erotiek en gevoelens in het spel zijn. Zou u deze gevoelens ook hebben als uw man zich liet masseren door een man? Zo nee, vraag hem dan over te stappen naar een masseur. Als hij weigert, merkt u snel genoeg hoe de vork in de steel zit.

Amber Dujardin (29), Amsterdam

Leer haar kennen

Ik laat mij af en toe masseren door een man. Een totale bodymassage, alle spieren los voor een relaxed gevoel. Dan kan ik er weer een poosje tegenaan. Ook mijn man is al bij hem geweest. We genieten ervan. Daarom: maak een afspraak. Zo leer je haar kennen en ervaar je hoe heerlijk het kan zijn je te kunnen overgeven aan masserende handen. Gun het je man, er is geen schending van intimiteit maar een cadeautje voor jullie zelf.

Marianne Vros (55), Zwolle

Massage is niet intiem

Dat u zich niet door een man zou laten masseren snap ik wel, maar waarom zou u dat voor iemand anders als regel willen opleggen? Wilt u echt dat uw man dit opgeeft omdat u het niet leuk vindt? De gevolgen daarvan zouden wel eens erger kunnen zijn dan dat uurtje ergernis. U ervaart een massage als iets intiems maar dat is het voor de meeste mensen echt niet. Kortom: láát die man.

Janneke Lijkendijk (45), Amersfoort

Zelfonderzoek

Hij krijgt een nieuwe masseur. Nou en? De kapper kan ook een ander worden. Of de tandarts. Of de sporttrainer. Waarom zou hij u vertellen, dat hij een andere masseur heeft? Als u het stiekem vindt, is enig zelfonderzoek op z'n plaats, naast onderzoek naar de kwaliteit van uw relatie. Behalve een goed gesprek met uw man gun ik u een goede massage.

Gerrie Blom (63), Bussum

Over twee weken

Hoe zorg ik ervoor dat mijn vader mijn vriendin accepteert?

Ik heb al een tijdje een relatie met een transgender vrouw. Mijn vader heeft zich vaak erg transfobisch uitgelaten, we hebben daar ook ruzie over gehad. Ik wil graag mijn vriendin aan mijn familie voorstellen, maar ik ben bang dat mijn vader zich dan ook zo tegenover haar gaat gedragen. Ik hou van haar en ik wil graag dat ze zich thuisvoelt bij mijn familie. Ze weet van mijn vaders houding. Hoe kan ik mijn vader hier het beste mee confronteren?

Vrouw (20), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 12 februari 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden