Ik wil niet dat een vriend van mijn ex oppast

Mijn ex heeft na onze scheiding contact gekregen met een oude vriend die ik nauwelijks ken. Inmiddels is hij een 'huisvriend' en past hij soms op mijn jongens (6 en 9) als zij uitgaat met haar vriend. Ik vind het niet zo prettig dat een (kinderloze) man van 45 op mijn kinderen past. Mijn ex zegt dat hij gewoon veel van kinderen houdt en dat mijn kinderen gek op hem zijn. Ik vind dat mijn kinderen niet als proefobjecten moeten worden gebruikt om aan te tonen dat een volwassen man ook zonder bijbedoelingen op kinderen kan passen. Wat zou u doen? Man, naam bij redactie bekend.

Machteld van Gelder
null Beeld .
Beeld .

Per definitie verdacht?

Dus een kinderloze man - zoals ik - die al een leven lang veel plezier beleeft aan het oppassen op kinderen van familie en vrienden - zoals ik - is per definitie verdacht? Wat een naargeestige opvatting. Haat u uw ex nog zo erg?
Wilbert Friederichs (59), Oosterbeek

Niet uw zaak

Als de kinderen bij uw ex zijn, vallen ze onder de verantwoordelijkheid van uw ex. Als de kinderen bij u zijn, vallen ze onder de uwe.
Karin Schimmel (50), Delft

Vertrouw uw ex

Allemachtig zeg, als alleenstaande man van 45 die dol is op kinderen ben je dus bij voorbaat verdacht. Zo verdacht zelfs, dat je niet op kinderen mag passen. Om te beginnen: vertrouw het oordeel van je ex. Het zijn ook haar kinderen en zij heeft hetzelfde (grote) belang. En als je zelf niemand vertrouwt, ga dan bij jezelf na waar dat vandaan komt.
Paul Steeman (58), Utrecht

Leer eerst meer over hem

U loopt waarschijnlijk iets te hard van stapel door te veronderstellen dat uw kinderen als proefobject worden gezien. Wie weet is het een hartstikke leuke man die veel met de kinderen doet en erg zijn best doet om het leuk te maken voor ze. Aan de andere kant snap ik u ook en daarom lijkt mij het beste als u gewoon eens kennis maakt met deze huisvriend. Wie weet blijkt hij de perfecte oppas.
Annemieke Boon (29), Rotterdam

Niet alle mannen zijn pedofiel

Bedoelt u werkelijk dat alle kinderloze mannen pedofielen zijn tot het tegendeel bewezen is? Ik wil u niet nog ongeruster maken dan u al bent, maar jaarlijks worden beangstigend veel mannen veroordeeld voor seksueel misbruik met hun eigen kinderen. En wist u dat 93 procent van de misbruikers een bekende van de familie is? 36 procent ís familie. Veel meer mannen, al dan niet kinderloos, misbruiken overigens helemaal geen kinderen. Misschien kunt u afstappen van het idee dat alle mannen in principe pedofiel zijn.
Jelle Meij (30), Amsterdam

Vraag het aan de kinderen

Ik ben een kinderloze man van 69 jaar en heb veel op kinderen gepast. Zowel bij goede bekenden, familie als wat minder bekende kennissen. Ga eens aan de praat met je jongens na de oppaspartijen en vraag wat ze gedaan hebben, wat ze ervan vonden en wat ze prettig of minder prettig vinden aan de oppasser en hou je ogen en oren goed open. Steek je voelhoorns uit en onderschat je vaderinstinct niet.
Rijn Borgwat (69), Eindhoven

Over twee weken:

Hoe overtuig ik mijn vriendin van onze langeafstandsrelatie?

Vier maanden geleden kwam ik terug van mijn half jaar durende stage in Los Angeles. Ik had een geweldige tijd met mijn vriendin die ik daar ontmoette. Ze heeft een vliegticket voor deze zomer naar Amsterdam geboekt, maar ze wil niet meer komen omdat ze opziet tegen het onvermijdelijke afscheid en bovendien kunnen we elkaar maar een of twee keer per jaar zien. We kunnen voorlopig niet verhuizen omdat we beiden onze opleiding willen afronden. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 26 juni 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden