'Ik wil iets betekenen in de wereld, hoe ijdel dat streven mij ook maakt'

Acteur Géza Weisz verafschuwde tijdens zijn opleiding zijn werk. Het plezier vond hij terug in twee lichtvoetige tv-series. Maar pin hem vooral niet vast op één ding.

Acteur Géza Weisz.Beeld Frank Ruiter

Wiplala of Alleen maar nette mensen?

'In Wiplala speelde ik een piepklein mannetje. Dat was een uitdaging, omdat ik veel alleen in een grote groene studio moest acteren. Dan stond ik tegen een tennisbal te praten. Maar ik kies Alleen maar nette mensen, mijn eerste grote filmrol, het startschot van mijn carrière als acteur.

'Die film bracht ook veel teweeg in de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Er waren Surinamers en Antillianen die de film geweldig vonden; anderen vonden hem juist heel racistisch. Op straat werd ik er weleens op aangesproken.

'Op die kritiek reageerde ik geïnteresseerd. Ik weet nog dat ik met Robert Vuijsje (de schrijver van de gelijknamige roman waarop de film is gebaseerd, red.) in Suriname was om de film te promoten. Een creoolse jongen kwam naar Robert toe en zei: 'U bent de reden dat ik vertrokken ben uit Nederland.' Robert, een lieve en verlegen man, reageerde geschrokken en wilde weten waarom. De jongen zei: 'Elke keer als ik het woord 'neger' hoor in uw film, gaan de littekens uit de slavernijtijd open.' Robert en ik kunnen dan wel tegen zo'n jongen zeggen dat het fictie is en niet zo bedoeld, maar als hij zegt dat het hem kwetst, dan kunnen wij hem niet gaan vertellen dat hij zich niet zo kan voelen.

'Ik voelde me nooit persoonlijk aangevallen door de kritiek, ik was slechts onderdeel van een film. Ik ben ervan overtuigd dat de makers nooit de intentie hadden om welke groep mensen dan ook te beledigen. Het was een komedie. Mensen mogen ook best harde grappen maken over mijn joodse achtergrond of over dat ik klein ben. Ik trek alleen een grens zodra ik merk dat er iets kwaadaardigs achter schuilt, en dat voel ik altijd heel goed aan.'

Géza Weisz

1986 Geboren in Amsterdam
2007 Film Timboektoe
2012 Afgestudeerd aan de Toneelschool in Amsterdam
2012 Film Alleen maar nette mensen
2013 Tv-programma Expeditie Robinson
2013 Tv-serie Verliefd op Ibiza
2014 Tv-serie Bluf
2014 Film Wiplala
2015 Tv-serie Bagels & Bubbels
2016 Tv-serie All-In Kitchen

Géza Weisz is vrijgezel en woont in Amsterdam.

Plaatjes draaien op een huisfeestje van Kanye West of samen met Major Lazer op een groot internationaal festival?

'Ik vind Kanye West een van de interessantste artiesten van onze tijd, al zegt hij ook veel domme dingen. Toen hij bijvoorbeeld 'Bill Cosby Innocent' twitterde, dacht ik: schop je nu tegen mensen aan of vind je dit echt?

'Toch is hij voor mij een genie. Hij is niet alleen inventief in zijn muziek, maar ook op het gebied van kleding en shows. Hij zou zo een eigen balletgezelschap kunnen beginnen. Die verscheidenheid staat mij aan. We leven in een tijd waarin we ons niet op één ding hoeven te richten. Ik draai platen én ik acteer, en als ik wil, kan ik later nog een boek schrijven of een restaurant beginnen. Het kan allemaal; daarin is Kanye op dit moment mijn grootste voorbeeld.

'Draaien op een huisfeestje van Kanye lijkt me dus hartstikke tof, maar ik kies voor samenwerken met Major Lazer. Ik ben in dit geval egoïstisch genoeg om aan mijn eigen carrière te denken. Als ik mijn naam als dj in het buitenland wil vestigen, heb ik meer aan een optreden met Major Lazer.'

Geassocieerd worden met de zogeheten urban tribe: leuk of irritant?

'Fucking irritant. Het is ook wel klaar nu. We moeten het niet gekker maken dan het is, die verzonnen 'urban tribe' is gewoon een groepje vrienden waarvan een aantal bekend is. Heeft Halina die term bedacht? O ja, ze schreef er ooit over in een column. Maar het wordt uitvergroot door de media. Ik zag ergens een soort 'urban tribe'-graphic met alle fotootjes van de zogenaamde leden, inclusief uitleg over de verbanden tussen de vrienden. Toen vond ik het nog wel grappig, maar nu denk ik: houd toch op.

'Het is hartstikke leuk om in een vriendengroep te zitten, maar het wordt een beetje eng als het een naam krijgt. Ik ben uiteindelijk gewoon een individu met supergoede vrienden. Ik heb vrienden in die 'urban tribe', maar ik heb ook veel vrienden daarbuiten.'

All-In Kitchen of Bluf?

'Ik heb in beide series van zender RTL gespeeld, maar voor de pr moet ik natuurlijk kiezen voor de nieuwste serie. All-In Kitchen dus, een vervolg op Bluf, een serie over een groep van vier vrienden en de pokerwereld. In gedachten hoor ik nu een boze Achmed (Akkabi, collega-acteur in Bluf, red.) 'yo, snitch' roepen, maar ik moet toch kiezen.

'Tijdens de opnamen voor Bluf stond ik drie jaar lang met vrienden op de set. Ik hervond het plezier in het acteren, wat ik op de toneelschool was kwijtgeraakt. Mijn studietijd daar was echt een hel. Ik had de toneelschool zo op een voetstuk staan, dat ik de hele tijd het gevoel had dat ik me moest bewijzen. Ik was meer aan het pleasen dan dat ik mijn talent ontwikkelde.

'Ik had de lat hoog gelegd voor mezelf. Mijn vader (regisseur Frans Weisz, red.) is een filmmaker. Toen ik kind was, zaten bij ons thuis aan de keukentafel briljante acteurs. Dankzij die omgeving wist ik later als toneelschoolstudent heel goed wanneer ik niet goed speelde. En als je je continu bewust bent van je fouten, ga je krampachtig acteren.'

Geza Weisz bij de perspresentatie van de NET5-dramaserie Bagels & Bubbels: zij hoort bij mij.Beeld anp

Herinnerd worden als een onsympathieke grote acteur of als een lieve, betrouwbare vriend met onbeduidende carrière?

'Ik neig meteen naar 'lieve, betrouwbare vriend', maar ik heb ook geldingsdrang en wil iets betekenen in de wereld, hoe ijdel dat streven mij ook maakt. Ik denk eigenlijk dat ik nu al door een aantal mensen als een lieve, betrouwbare vriend zal worden herinnerd. Dus dat héb ik al bereikt.

'Ik haal het meeste geluk uit mijn hechte vriendengroep, waarmee ik veel uit eten ga. Dat komt ook doordat ik nu geen relatie heb, en ik haat het om alleen te eten. Die dagelijkse avondjes eten met vrienden en de bezoekjes aan mijn ouders zijn momenten die ik koester, meer dan welke première of boeking dan ook.'

Familie of vrienden?

'Ik heb niet veel familie: ik heb mijn ouders, twee nichtjes en een oom en tante. Mijn ouders zijn krankzinnig belangrijk voor me, ik heb dagelijks contact met ze. Maar mijn vrienden zijn ook familie geworden. We zeggen onderling zelfs 'broertje' tegen elkaar - en misschien is het omdat ik enig kind ben, maar zo zie ik mijn vrienden ook echt. Ik móét kiezen, zeg je? Nee, ik moet helemaal niks. Kiezen tussen familie en vrienden is voor mij echt onmogelijk.'

Muziek draaien of muziek produceren?

'Ik draai al platen sinds mijn 12de. Sinds kort produceer ik ook muziek; ik hoop mijn werk - ik omschrijf mijn stijl als 'eclectisch' - eind dit jaar of begin volgend jaar uit te brengen. Omdat muziek produceren nog nieuw voor me is en daarmee een wereld voor me opengaat, vind ik dat op dit moment leuker en interessanter dan platen draaien.

'Het is zo vet dat je iets in gedachten hoort en het binnen een paar uur echt hoorbaar kunt maken.'

Millennials of babyboomers?

'Babyboomers. Ik wil niet als een zure oude man klinken met mijn zorgen over sociale media, maar ik vraag me oprecht af of we er gelukkiger van worden. Rationeel weet ik dat het aantal volgers en likes onzin is, maar het houdt me wel bezig. Als ik eerst veel volgers krijg en er dan even weinig bijkomen, dan ga ik me toch afvragen of ik nog wel populair ben.

'We leven in een tijd waarin alles mogelijk is en dat creëert onrust. Het lukt mij nauwelijks een boek te lezen. Dat doe ik alleen nog in januari, als ik op mijn jaarlijkse vakantie ben. Hier word ik al onrustig wakker.

'Bij de babyboomgeneratie moet ik denken aan mensen als tekenaar Peter van Straaten en zijn vrouw Els, met wie ik bevriend ben. Ze zijn de goede vrienden van mijn ouders, ik ken ze al bijna mijn hele leven. Eens in de zoveel tijd heb ik de grote eer om bij hen te mogen eten. Ze vertellen dan verhalen over hun jongere jaren in Amsterdam. Bijvoorbeeld over een schermutseling tussen Peter en Harry Mulisch die dan gesust werd door Remco Campert. Dat ging natuurlijk over een vrouw. Het zijn lieve, mooie verhalen die mij ontroeren en doen verlangen naar een ander tijd.'

All-in Kitchen is vanaf 26/10 elke woensdag te zien op RTL5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden