'Ik wil het sssooooo gesssellllig maken'

Kerrrrrstmis staat weer voor de deur. Kerstfeest in Holland. En ik hoor in gedachten reeds dat oud' refrein: ik verlang zo met kerstfeest in Holland te zijn....

Amsterdam, 24 december 1995.

Lieve moe,

Kaarsjes voor de ramen, en mist-le-toe er-bij. Met hulst en eng'lenhaar, ijs in de gracht, kinderen op hun sleetjes, terwijl het zonnetje lacht. Klok-ken en orgelmuziek en roodgekleurde bloemen, verhogen de kerstromantiek. Toe Doe Roe Roe Roe, met mensen gelukkig en blij, verdriet en eenzaamheid zijn nu voorbij.

Kerstttttttmis in Amsterdam, stillllle nahhhhhaacht, heel zachtjes is het gaan sneeuwen, witte vlokken, 't lijkt voor het kerstfeest bewaard, de klokken kleppen hun boodschap, vrede, vrede op aard'. Iedereen zet een boom, een kribbeke of een stal, kerssssssssemis, dat is altijd nog 't mooist' feest van al.

Ja, lieve moe, morgen ben ik thuis, ik maakte fouten, ja, dat weet ik wel, maar ondanks ben jij toch blijven komen. Nog maar een nacht, dan zullen we samen zijn. Morgen ben ik thuis om met jou het feest te vieren. Laat de eng'lenkoren schallen, zing halleluja met z'n allen, kersssssse-mis, poezevoetjes in de sneeuw, het houtblok knappert in de haard, er klonk een kerstlied in de toppen van de bomen, een stille bries fluist'rde zachtjes stille nacht.

Ik wil het sssooooo gesssellllig maken, steek een kaars aan, ik steek voor ons de kaarsen aan, voor mij wordt het weer warm voortaan, ik voel dat jij weer hoort bij mij, die gedachte maakt mij blij, haahhhhaaaa, hoe, hoe, hoehhhhhhhh lieve moe.

Kerstliedjes klinken door de nacht, het lijkt wel of de wereld ergens op wacht, alle klokken zingen met hun bronzen stem, wit zijn alle straten van alle sneeuw die net vers is gevallen en een slee glijdt van een helling af. Ja, de wereld is zo anders als er sneeuw ligt voor je deur. Het gevoel dat je krijgt met kerstmis door een grote boom in huis. Daarom vier ik het liefst kersttttttttmisssssss thuis. Als je kind daar staat te zingen, in zijn kamertje heel zacht: lieve kerstman, kom je bij me deze nacht.

Ahhhhhhaa, hoe hoe hoe hoe hoehhhhhhhhhhhh, lieve moe, en Toe Doe Roe Roe Roe, kom hier, dan kus ik alle tranen van je wang en luister naar het kindeke klein dat niet op de wereld mocht zijn, hum hum hoem hoemmmmmm, het is koud in mijn cel, maar ik zie reeds de kerstboom met kaarsen verlicht bij het zingen van het kerstlied uw lieve gezicht.

Uw zoon, Wim

Dit is de derde aflevering van een serie over kerstmuziek. Besproken cd's: 20 Gouden Kerstliedjes voor een gezellig (Hollands) Kerstfeest, div. artiesten; In die dagen. . ., Robert Long; Kerstfeest voor ons, André Hazes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden