'Ik wil het begrijpen, al zal dat de pijn niet verzachten'

Terwijl nabestaanden rouwen in Sint-Petersburg, herinnert president Poetin het volk aan Russische oorlogssuccessen. De pers wuift de suggestie van een grote aanslag weg.

Tom Vennink
Russen rouwen om hun overleden geliefden. Beeld anp
Russen rouwen om hun overleden geliefden.Beeld anp

Oleg Tsjebikin kon het niet opbrengen om naar de rouwbijeenkomst te gaan, de pijn is te groot. Donderdag is hij gewoon aan het werk in Market Place, een hip restaurant in Sint-Petersburg waar hij op dezelfde dag begon als de 24-jarige Viktoria Sevroekova. 'Ze had haar thuis gevonden in dit bedrijf, ze vond het geweldig hier', zegt Tsjebikin via de telefoon. Nu wil hij weten waarom het vliegtuig met Viktoria erin in Egypte is neergestort. 'Het zal de pijn niet verzachten, maar het zou me helpen te begrijpen wat er is gebeurd.'

Onder nabestaanden in Rusland dringt de vraag naar de oorzaak van de vliegtuigcrash zich op, zeker nu onder anderen de Britse premier David Cameron de kans groot acht dat er sprake was van een bomaanslag. Een terreurgroep verwant aan Islamitische Staat herhaalde haar claim het vliegtuig te hebben neergehaald. Als die berichten kloppen, heeft Rusland afgelopen zaterdag de grootste terreuraanslag in ruim tien jaar meegemaakt.

Daarvan is in Rusland weinig te merken. De Russische pers wuift de suggestie weg dat het land is aangevallen door islamistische militanten uit wraak voor de Russische militaire operatie in Syrië. Dat soort suggesties zijn het werk van westerse spindoctors, klinkt het op de staatstelevisie. 'Soms doen westerse geheime diensten alsof ze informatie hebben, om de politiek van Rusland te beïnvloeden', zei de directeur van het Centrum voor Militair-Politiek Onderzoek op de Kremlingezinde zender LifeNews.

Vergelding

Nieuwssites citeren senator Konstantin Kosatsjov, die de westerse toespelingen op een terreuraanslag afdoet als 'politiek gemotiveerd door weerstand tegen de Russische acties in Syrië'. Of ze laten de woordvoerder van president Poetin aan het woord: 'Ongepaste speculatie.' Wel worden mogelijke technische oorzaken van de crash uitgebreid besproken.

Een terreuraanslag als vergelding voor de Russische operatie in Syrië is het laatste wat de Russische regering wil. Het zou betekenen dat ruim tweehonderd Russische burgers indirect het slachtoffer zijn geworden van de Russische bombardementen in Syrië. Dat kan ertoe leiden dat de bevolking zich tegen de missie van het Kremlin keert.

Oleg Tsjebikin realiseert zich dat: 'Ik heb geen uitgesproken mening over de Russische operatie, maar als de geruchten kloppen dat dit een terreuraanval was, dan heeft de regering een serieus probleem.'

Afgelaste festiviteiten

Vier dagen per week werkte hij in het restaurant, samen met Viktoria Sevroekova, die net klaar was met haar opleiding tot jurist. 'Ze wilde eerst advocaat worden, maar ze vond het leuker om sociaal bezig te zijn.' Op VKontakte, het Russische equivalent van Facebook, is ze nog te zien tijdens haar vakantie in Sharm el-Sheikh. Poserend voor de blauwe zee, uitkijkend op rieten parasols. Tsjebikin: 'Ze hield ervan om foto's te maken, waar ze ook kwam.'

Net als Sevroekova zijn veel van de slachtoffers jong. Pasgetrouwden, families met kinderen. Het jongste slachtoffer was 10 maanden oud. Verreweg de meesten komen uit Sint-Petersburg, de geplande bestemming van het vliegtuig. Donderdag vond de eerste begrafenis plaats, van een 60-jarige vrouw uit Veliki Novgorod. In die stad waren de festiviteiten voor de Dag van de Eenheid van het Volk afgelast uit solidariteit met de slachtoffers en hun nabestaanden.

null Beeld anp
Beeld anp

Kracht van Rusland

In Moskou gingen de festiviteiten woensdag gewoon door. President Poetin sprak over de kracht van Rusland en herinnerde het volk aan de Russische successen tijdens oorlogen in de 20ste eeuw. De vliegtuigcrash kwam niet aan bod.

Terwijl Europese landen en luchtvaartmaatschappijen vluchten naar Sharm el-Sheikh hebben geannuleerd wegens gevaar voor aanslagen, is er volgens de Russische autoriteiten niets aan de hand. Vanochtend om elf uur vliegt een toestel van Aeroflot vanuit Moskou naar de Egyptische badplaats - donderdagavond waren er nog tickets, 520 euro voor een retourtje.

Intussen komen nabestaanden van de crash elke dag bijeen in een hotel bij het vliegveld van Sint-Petersburg om meer informatie te krijgen over de stoffelijke resten van de slachtoffers. En over de oorzaak van hun dood.

Dit is de eerste bijdrage van onze nieuwe correspondent in Moskou.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden